Daisypath Anniversary tickers

24 February 2011

Usia ku Sudah Suku Abad..Tua kah?

Posted by rAtu saLju™ at Thursday, February 24, 2011 4 comments Links to this post
Salam..

Selamat ulang tahun kelahiran Nur Amalina..wah2..kali ni baru aku review nama penuh aku kat semua org kan?.  *kedekut*..wuahaha..
[gambar oleh En G]


Melangkah ke suku abad da life aku dan juga sebagai isteri kepada Mohd Hafizan genap setahun. Aku nak tukar template blog aku ni,rasa mcm semak je *xde kaitan*.PANGG!
Sambil dgr lagu Maher Zain ni wat aku touching plak da.Ok la,aku sebenarnya nak cerita sal impian aku sementelah aku da menapak ke 25thn.*nape baru sekarg?* ntah la,aku xde jwpan untuk itu.Aku akan tempek kat atas tu wishlist aku nanti.wuahahah *gelak jahat*

Aku berdoa semoga ada sinar yang lebih baik untuk life aku slpas ni.Dapat mencapai impian aku nak jalan2 ke negara laen,jadi isteri,anak,menantu dan kakak yang TERBAIK,dan lebih semngat untuk menghadapi hidup! chaiyok3.

Last but not least,semoga aku dapat buat bisnes slimming dan menguruskan badan dgn jayanya. yea! kalo sesape yg nak slim tu gtw aku la ea,leh aku bantu. ;)

23 February 2011

Daku Dapat Hadiah Dari Celcom! woww!

Posted by rAtu saLju™ at Wednesday, February 23, 2011 6 comments Links to this post
Salam...

Erm,macam x percaya pulak dapat sumting dari Celcom even aku ni x selalu masuk contest. Selalu penyakit rajin teramat datang pada aku kala2 contest melanda. =P

[pic oleh en. G]

Semua orang penah tengok trailer filem Merong Mahawangsa x? Sbb aku dapat 2 tiket tayangan filem tu. Da la baru je dengar tajuk tu,trailer pun hapah aku x tengok lagi..hehe *amat bagus aku ini* PANGGG! [bagi sedar sikit]

Aku ingat nak bagi kat orang je tiket tu. Boleh wat charity sikit kan? =p sebab aku pon tak plan nak tengok wayang.hehehe..

So korang,any idea aku nak wat ape ngan tiket ni?

21 February 2011

Hot! Di tangkap Beberapa Jam Sebelum Akad Nikah

Posted by rAtu saLju™ at Monday, February 21, 2011 0 comments Links to this post
Salam...

Tergamam seketika pabila bakal pengantin lelaki ditangkap beberapa jam sebelum akad nikah dijalankan! Di tangkap kerana kesalahan menagih dadah jenis methamphetamine pada 13 Feb yang lalu.

Haish..kesian pengantin perempuan,namun khabarnya telah di ikat jamin oleh ahli keluarga pengantin lelaki itu dengan bayaran RM2500 untuk membolehkan dia melaksanakan majlis perkahwinannya.

Ye la kan,kalau da kena tangkap majlis mesti diteruskan namun kalau tanpa pengantin lelaki,macamana pulak kan? 
Kes tertuduh akan dibicarakan pada 9 Mac ini dan sabit kesalahan boleh dihukum denda RM5000 atau 2 tahun penjara atau kedua2nya sekali.

Wahai semua,jauhilah najis dadah ye! Jangan jadi seperti ini.
p/s - da jadi reporter da cet ratu ni ye..sumber sini

20 February 2011

Tip & Tricks : Letak Favicon Di Blog

Posted by rAtu saLju™ at Sunday, February 20, 2011 3 comments Links to this post
Salam...

Ekceli nak wat tutorial sal favicon ni da lama..erm..sila usha anak ayam cumel taburkan cinta disebelah link ku untuk mengetahui apekah itu favicon.. *ngade* =p


 so,nanti kita ada lambang keunggulan sendiri kan? cara mudah saja..

1. pegi ke Design - Edit HTML 
2. make sure tekan expand widget dulu ea.cari </head> dgn menekan ctrl+f.
3. paste kan link ni diatas </head> :
<link href='favicon url' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/><link href='favicon url' rel='icon' type='image/x-icon'/>
4. tukarkan favicon url tu ke image yg korang suka.then klik save template. DONE! 
Wokeyh,bawah ni ade beberapa gambar cute ngade untuk korang jadikan favicon.Sila la mencuba :)
Photobucket         http://i293.photobucket.com/albums/mm70/ratusalju3/Cherry.gif
Photobucket         http://i293.photobucket.com/albums/mm70/ratusalju3/Sushi.gif
Photobucket         http://i293.photobucket.com/albums/mm70/ratusalju3/Stars.gif
panda       http://i293.photobucket.com/albums/mm70/ratusalju3/Panda.gif
kipas      http://i293.photobucket.com/albums/mm70/ratusalju3/senpuki04.gif 

oh ya,klu korang ada pic sendiri boleh la amik yang direct link ye..di ulang direct link..nanti kang x jadi pulak.dan gambar kena kecik berukuran pasport,kalau x dia x support.

da cuba, boleh komen yer. :) 

19 February 2011

Jangan Di Ucap Selamat Tinggal...

Posted by rAtu saLju™ at Saturday, February 19, 2011 3 comments Links to this post
Salam...
Pagi ni bangun dengan agak bersemangat untuk tulis blog..hahaha =p
Anak murid da mula bertanya sal perpindahan aku ke s'ngor. Tapi dia ingt aku akn ke s'wak..hehe, jauhnye lari sebutan tu.

Kalau tanya hati aku,siyes aku x mau pindah. Bukan aku x penah duduk s'ngor pun,aku dibesarkan di s'ngor dan banyak kenangan aku disitu. Tapi aku rasa s'ngor not a right place untuk besarkan anak. Ni pendapat aku la. Situasi aku dibesarkan juga banyak yg x 'indah'. 

Aku penah jln2 di blog lain yg pendapatnya sama ngn aku. Dengan keadaan yg org sama2 x percaya antara 1 sama laen dan komuniti yang 'hal engkau hal engkau,hal aku hal aku' menguatkan lagi persepsi aku. 1 kelebihan s'ngor ni dia hampir ngn KL dan kemudahan agak senang,tapi moral kehidupan manusia tak seramah kg di Penang..=p
Aku bukan anti s'ngor. Namun 'perpindahan' ke2 terbesar dlm sejarah hidup aku ni buat aku amat2 x sedia. Plus nti aku tanam anggur..hahah..x tau sampai bulan berapa. Hope sekejap je la. Boring tahap gaban la if dduk x wat ape. [tapi snarnya best..hahah] 

Wlw Penang bukan la tempat aku lahir, tapi best gile duk Penang. x caya cube korg pindah n dduk Penang =p heheh

18 February 2011

Sedih

Posted by rAtu saLju™ at Friday, February 18, 2011 2 comments Links to this post
Salam...

Sedih sangat sekarang ni T____T..
bila cinta kini, x lagi bermakna..yang ku rasa kini hanya la nestapa

aku x taw nak cite ngan sape..sampai aku rasa nak quit je ngan life skang ni..
wut should i do?
T____T 

 

15 February 2011

Bulan Baru, Azam Baru dan Kitaran Baru..

Posted by rAtu saLju™ at Tuesday, February 15, 2011 2 comments Links to this post
Salam...
Bulan Januari telah melabuhkan tirainya hampir setengah bulan. Kini hadir dihadapan aku bulan baru dalam Februari. Kitaran baru untuk berusaha agar didalam perut kecil ini ada sesuatu.Insyallah..

Lately ni aku slu jln2 web yg 'senasib' dengan aku. Jenguk dan baca info sal fertile,conceive dan pregnancy. So far aku x de la 100% mahir tapi da makin paham. Alhamdulillah.

Aku akui,ada yang mudah pregnant namun ada juga yang susah. Belum lagi ada rezeki,macam hubby aku gitaw pada ku tiap kali aku nangis sal ni 'Allah yang bagi rezeki,mana boleh kita paksa Allah untuk bagi rezeki kalau Dia x mahu bagi'. =)


Bukan mudah nak terima kenyataan if kita ada masalah kesuburan,malah bukan senang juga rezeki yang dinanti ni lambat Allah kurniakan. Aku pujuk hati agar segala2nya Allah permudahkan. Mungkin faktor berjauhan hampir setahun dengan hubby aku buat lambat rezeki tu hadir.Aku pasrah.

Dengan azam baru aku kali ni,aku amalkan asid folic dan EPO [aku da amik lama untuk asid folic]. Kitaran kali ni doanya aku akan dapat mengandung. Aku juga da cuba pelbagai cara,namun kali ni aku pasrah dan mahu 'ia' terjadi secara normal...

ok,sampai disini dahulu.

09 February 2011

Batuk, Asid Folik dan Evening Primrose Oil

Posted by rAtu saLju™ at Wednesday, February 09, 2011 0 comments Links to this post
Salam...

Aku rangkumkan 3 benda sekali untuk aku cerita kat sini. Almost 2 minggu da aku asik batuk,dan batuk tu kering,means tekak kering n x banyak kahak. Setakat ni aku memang x mo amik sebarang ubat. Just cure dengan minum air suam banyak2 [kdg2 minum ais gak..*degil*]. Hopefully batuk ni akan sehat pas ni...Sakit sampai perut tiap kali batuk..huhu T_T
Ok,sebut sal asid folik ni plak,aku da lama makan since taun lepas lagik. Nak cuba conceive to prgnant,insyaAllah. So far ok la efek dia pada aku,yang ketara sangat aku makin kuat makan dan cepat lapar. Itu x jadi masalah sementelah aku memang nak cuba gain weight aku. 

Cuma yang aku x tahan bila air urine semakin berbau ubat. Tu yang paling aku x suka sal ubat2an ni.Tu sebab aku la manusia yang paling x suka makan ubat dalam dunia ni...hahaha :p

Evening Primrose Oil atau EPO ni 1 suplemen yang baru aku tau kewujudan dia [nmpak sangat aku ni rajin membaca sal kesihatan..kan.]..hahaha...aku tau dari kak ipaq aku. Memula aku x kisah sangat sbb k.ipaq gtw tu untuk stabilkan hormon bagi wanita. Almost sebulan pas tu aku gi klinik LPPKN nak tambah ilmu sal conceive ni, then secara x sengaja aku tanya sal EPO nieh. 

[ni la EPO, gila besar la,tapi nak sihat..telan je la]
*pic ehsan Google*

Dia gtw EPO ni suplemen yang bagus untuk ppuan amalkan esp untuk kecantikan,sakit time pms, menopous dan yang paling penting AWET MUDA... Huh! dengor je sal kecantikan balik tu aku terus Google..hak3...Banyak jugak la input yang aku dapat sal EPO ni.

Antara kebaikan EPO yang di amik dlm artikel tenet:

1. Premenstrual Syndrome (PMS) - kandungan dalam EPO mampu hilangkan bengkak pada bahagian abdomen dan rasa tak selesa pada breast.. serious okay..!! lepas tu, EPO jugak kurangkan rasa tak best waktu period dan tekanan, moody ke mood swing semua lah.. kira kesimpulannya, control hormon kita..

2. Untuk masalah kulit, eczema dll -Amalan EPO dan Fish Oils but kena ikut arahan doktor untuk rawatan eczema psoriasis (sejenis sakit kulit, mmm cam ner nak explain eh.. dia tompok2.. merah2.. mm bukan kurap..)..

3. Cholesterol dan juga Blood Pressure – EPO membantu mengurangkan kandungan kolestrol dan tekanan darah kita tapi bukan sekadar amik sehari dua je... kena amalkan hari2, minggu2, bulan2, tahun2..

4. Rheumatoid Arthritis – sufferers have discontinued use of non-steroidal anti-inflammatory drugs after supplementation, but it is more effective when taken in conjunction with fish oils.
 
5. Alcoholism – may make withdrawal easier, and reduce post-drinking depression.
 
6. Immune System – low levels of essential fatty acids may stop the action of interferon, and body’s natural virus killer.
 
 Ok,anak2 dara di luar sana..dapatkan EPO sekarang!..aku baru je beli semalam..heheeh

 

01 February 2011

Letih dan Lesu

Posted by rAtu saLju™ at Tuesday, February 01, 2011 0 comments Links to this post
Salam...

Recently i'm a bit not focus in every aspect. Aku x tau nape n since bila. Tidur pon da x betul,kadang2 awal kadang2 lewat dan tengah malam kerap berjaga. Aihhh...
Badan da la panas2 n seram sejuk. Aritu ada sekali badan rasa panas mcm nak demam,alih2 bila balik Klang[umah mak mentua] n aku jumpa hubby everything change. Badan jadi normal tempreture. Pelik juga. Hubby aku cakap mybe sbb aku rindukan dia. Demam rindu..ahaks!

But now,tekak plak sakit2 n ada kahak jugak. Hubby pon demam. Kami ni mcm ada link kadang2,bila aku demam dia pon akan jadi x berapa nak sehat. Klu dia demam pon aku akan jadi a bit x sihat juga. Aku pon x nak terlalu stress pikirkan hal ni. Cuma aku jaga kesihatan dengan minum air banyak2 je. Harap petua ni menjadi. =)
Oh ya,aku mahu jalan2 kala Raya Cina. Mahu ke Cameron cadangnye. Namun dengan kesihatan yang x berapa baik,terasa harus untuk dduk di rumah saja.erm..

 

Lilypie Maternity tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers
 

CINTA SANG RATU Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez