Daisypath Anniversary tickers

20 January 2012

Selesai 1 bab

Posted by rAtu saLju™ at Friday, January 20, 2012 0 comments Links to this post
Salam...

Kalau semalam aku cite sal nak ke KPJ untuk buat hsg. So aku nak cite pengalaman aku masa kat KPJ tadi.

10.20 pagi- aku bertolak ke KPJ dengan hubby.kalau ikutkan aku da lewat coz temujanji aku kul 10. dalam hati da dup dap da...huhuh nerves!

11.10 pg- sampai n cek in terus ke bahagian radiologi. pas daftar semua,dia suh tunggu dlm 13 minit camtu.tapi lebih kurang 40 minit baru nama aku dipanggil.staf2 KPJ minta maaf coz lambat sket,tapi sbb layanan dorang oke.aku ok je.

11.50 pg- masuk je bilik nak x-ray,hati da mengeletar gila.staf x-ray tu yg nama emi tanya several question sambil aku tunjuk tangan yang mengeletar.emi suh aku salin baju.pakai baju ala2 masuk wad bersalin! hahah...

12.05 tgh- oke,prosedur bermula.Dr Darlina masuk dan perkenalkan diri. Dia suh aku bertenang sambil siapkan diri dia. Kemudian dia suh kangkangkan kaki,dia buka laluan faraj.Awwww,masa ni aku boleh tahan lagi,tapi bila dia mula mencuci bahagian dlm 'tu' 2,3x dia masukkan alat dan kapas (yg sempat aku tengok) aku da mula nak menjerit.tapi x jerit pon,aku juz pejam mata n feel rasa tu.tapi apa aku nak ckp,memang amat SAKIT oke! ngilu dia terasa sampai ke atas perut. Lepas selesai cuci,Dr masukkan alat macam anak panah tapi kecil kat dalam tu da suh mulakan x-ray. Bila x-ray dibuat,perlahan2 dye tu dilepaskan masuk dalam faraj.masa ni pon ngilu. Tapi x sengilu masa Doc cuci tadi. Masa ni apa dalam otak aku adalah mmg susah sebenarnya nak dapat seorang anak.

12.20 tgh- settle sume. Perut rasa senak gila. Tapi still aku maintain. tapi aku da rasa dye tu start keluar sikit2.

So far keputusan x ray tu menunjukkan saluran tiub aku x tersumbat.Lepas je diberitahu,aku ucap Alhamdulillah. Syukur sangat! sebelum ni memang aku nerves sangat2 takut bukan2. Ada juga staf x ray tu bagitahu yang biasanya lepas buat hsg ni ramai yang dapat mengandung. Aku 'aminn'kan je.Moga itu juga terjadi pada aku.

Ok la,sampai sini dulu. Ni aku apdate dalam kereta guna laptop. Naik lenguh peha aku ni.Masa ni otw balik Penang. Jalan pon tengah jem..

Jumpa lagi,insyallah.salam!

19 January 2012

Perjalanan Pertama

Posted by rAtu saLju™ at Thursday, January 19, 2012 2 comments Links to this post
Salam...

Sebenarnya,memang bukan senang nak mengandung. Tapi yang senang mengandung asik mengeluh je depan aku coz terpaksa menanggung beban ekonomi keluarga yang semakin meningkat. Aku pulak? kategori yang susah nak mengandung...huhu -.-'

normal HSG


Last week aku da jumpa Dr Siti Mariam,pakar O&G kat poliklinik Barakah. Selalunya kalau aku gi Barakah,aku akan jumpa Dr Khairiah. Tapi sebab aku nak mulakan perjalanan conceive balik dan masa tu Dr Khairiah xde so,aku jumpa jugak la Dr Siti ni. So far Dr ct ni agak tegas dan straight forward orangnya. Lepas dia cerita serba sikit pasal fertility dia terus bagi surat rujukan ke KPJ untuk buat HSG. 

Aku memang da set mind untuk buat HSG sementelah aku stop buat rawatan fertility kat hospital gomen. Sekarang ni aku memang nak serius dengan rawatan ni sehingga berjaya. Alhamdulillah Allah bagi aku kesempatan dan kewangan yang dipermudahkan.


So,esok aku bakal memulakan langkah pertama (mungkin). Tapi pada aku kalau da mula berjumpa dengan Dr pakar O&G tu da dikira perjalanan pertama la kan? :P aku mengharapkan juga xde la terlalu sakit masa buat Hsg nanti.Dr ct ada ckp yang if tersumbat sikit melalui Hsg dye yang dimasukkan dlm rahim tu nanti akan bantu clearkan tersumbat tu. Sesetengah kes pula akan mudah mengandung pas buat Hsg. 

Aku mengharapkan semuanya bakal berjalan dengan sempurna esok,bagi yang mudah untuk mendapat zuriat dan senang 'lekat' mungkin x kan melalui perjalanan cerita macam aku. Tapi aku bersyukur dan redha dengan apa jua ketentuan dari Nya. Semua yang tersembunyi ada hikmahnya,insyaAllah :)


Esok lepas aku balik dari KPJ aku akan cuba catit sesuatu,Insyallah. Itu pun jika ada yang nak baca..hahah :P

jumpa lagi,salam ~

Lilypie Maternity tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers
 

CINTA SANG RATU Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez