Daisypath Anniversary tickers

30 July 2012

Kita hanya merancang,Allah juga yang menentukan..

Posted by rAtu saLju™ at Monday, July 30, 2012 0 comments Links to this post
Salam...

Aku ada ceritakan di entri yang lepas yang aku ingin ke Parenthood Expo Mid Valley,tapi end up daku x pegi pon. :D  Hari sabtu lepas mungkin daku sedih sedikit.*menangis*. tapi aku ni jenis sedih sendiri pujuk sendiri..haishhh..entah kenapa sejak preggy agak cengeng. Setengah jam kemudian aku kembali oke. :)

Kami hanya ke pasar raya utk beli barang keperluan puasa. Kewangan yang x begitu oke bulan puasa ni membuatkan aku berfikir hampir 10x utk pergi. Lagi pun hubby nampak berat untuk pergi,kemungkinan bajet raya yang kami peruntukkan nanti takut gaji hubby lambat. Memang aku akui,kami berjimat cermat sedikit 2-3 bulan ini. Aku amat yakin rezeki dari Allah ada untuk kami dan baby.Alhamdulillah,syukur..

Mungkin bulan depan kami akan ke butik One Baby World saja. Sementelah kedai tu tengah buat sale. Oke la,pen off pasal shoping baju baby,frankly,aku da xde mud sangat.Ke depan2 x tau le pulak.

[baby da 19weeks+,Alhamdulillah]
sumber Babycenter


Alhamdulillah,baby da 300+ gram dlm rahim. Besar da,ikut perkembangan dlm Baby centerpatut 240gm jer. :) Khamis lepas pergi scan di KK,perkataan pertama doktor cakap,"oke puan,baby puan sihat". Syukur sangat2! Selama ni bila org komen kata perut aku x nampak,aku risau jika baby x ckup besar yang sepatutnya,tapi Alhamdulillah even puasa baby x efek pun. Sayang anak ummi manja dlm perut ni! :)

Baby pun semakin aktif gerak dan menendang,selalu terasa dia menendang waktu lepas sahur,lepas berbuka dan tyme terawikh.Hubby tersenyum2 je bila dapat rasa baby gerak.Then hubby cakap "jadi anak soleh ye". Oh,aku x tahu lagi anak dalam perut ni lelaki @ perempuan,tapi gerak hati kuat cakap mcm lelaki. Aminn..mudah2an betul.

X kisah la lelaki @ perempuan,apa yang Allah tentukan,semoga anakku lahir sihat dan cerdas. Oke,sampai sini dulu..tahniah kepada sahabat ttc SUE yang berjaya mengandung. Alhamdulillah..

Sehingga jumpa lagi,do take care.. :)

26 July 2012

Beberapa kemusykilan yang saya perlukan pendapat anda.

Posted by rAtu saLju™ at Thursday, July 26, 2012 6 comments Links to this post
Salam...



Start esok sampai ahad ada expo Keibubapaan @ Mid Valley. Aku?...hurmmmm...masih serba salah nak pergi/tak. Hai..susahnya. (T__T) Dear readers,bole la bagi pandangan pada persoalan hati aku ni.

Pertamanya,aku nak pergi,tapi kesian kat hubby aku. Sekarang ni kan tengah bulan puasa,riso dia x larat je. So,bila bab ni masuk,aku jadi x kisah kalau x pergi. Coz kaki aku pun slalu sakit2 bila da 5 bulan ni.

Keduanya,aku siyes xde idea nak beli apa. Tak tahu nak mula beli yang mana. Please pada yang mengetahui,boleh la komen apa yg patut aku beli dulu. Dalam otak aku ni,aku dok pikir nak beli barang2 toiletries untuk baby je. Apekah?..

Ketiga, aku penat nak jawab soalan orang "kenapa beli awal2?". Reason aku cukup mudah,aku suka beli sikit2 start skarang smpai 8 bulan nanti. So,bila da masuk 8 bln nanti aku hanya tinggal membasuh dan mengecheck barang yg x cukup jer. Aku x suka beli sekali harung,nanti mesti terbabas,samaada bajet / barangan bayi tu.Lagipun yg paling penting,nanti bila perut da makin besar,cek da x larat nak jalan da mak jemah oii...

Keempat, aku ada buat list,tapi x tahu la betul ke x list tu. Aku pun xde pengalaman,aritu masa kak ipar balik kampung pun,aku sempat tnya dia beberapa soalan je. Sekarang ni aku yang duk blur sendri. Dari eksaited memula dulu nak beli barang baby da jadi suam2 kuku je skarang ni.

Kelima, beg diaper kena beli ke? (T____T) [itu pon nak tnya ke?] Ekceli aku mengharapkan adik aku yg kat P. Buntar tu join skali. At least ada juga la makhluk boleh gurau kaw2 dan bergelak ketawa tyme gi expo tu kalo suami aku x larat nak jalan da. Tapi dia lak ada komitmen..huhuh (T_____T) [nanges lagi]

Ok,lima perkara ni dulu la. Erk..mcm lagu Raihan le pulak. Terima kasih daun keladi kepada semua yang meninggalkan pandangan..Selamat berpuasa :)

Salam


    

24 July 2012

Ujian hidup ini hanya sementara..khas buat rakan2 TTC :)

Posted by rAtu saLju™ at Tuesday, July 24, 2012 4 comments Links to this post
Salam...

Ketika hidupku tertekan
Mengaburi pedoman
Kepadanya akan ku pergi
Untuk mencari bimbingnya

Ku serah takdir di tangannya
Mengukir perjalanan
Walau ujian hidup melanda
Ku tabah menerima kerana

Walaupun tak dikurnia kemasyuran
Walaupun tak dilimpah kemewahan
Hati ku tetap akan memuji
Namamu selalu ya rabbi

Walaupun tak di beri kemakmuran
Akan ku memanjangkan kesabaran
Ku tetap syukur pada ilahi
Kerana mengurniakan nyawa ini

Ku serahkan takdir di tangannya
Mengukir perjalanan
Walau ujian hidup melanda
Ku tabah menerima kerana

Dia di hati selalu memberikan ku petunjuk
Apabila pemandangan samar
Biarpun hidup digoda ujian dan pancaroba
Pasti ada hikmah di akhirnya

p/s- sy juga mendoakan rakan2 ttc diluar sana,jgn la putus berharap kepada Allah,insyaAllah rahmat Allah tidak pernah putus untuk hambanya. Insyallah.. :)

23 July 2012

Ahlan Ya Ramadhan

Posted by rAtu saLju™ at Monday, July 23, 2012 2 comments Links to this post
Salam semua...

Pertama sekali,terima kasih yang tidak terhingga kepada readers Cinta Sang Ratu. Terima kasih juga sebab tinggalkan jejak. Alhamdulillah da masuk hari ke 3 kita iftar. Semoga perjuangan kita dipelihara dan diberkatiNya. Aminn Ya Allah..

Sempena bulan yang mulia ini,saya nak ucapkan Salam Ramadhan buat semua. Doanya,semoga 10 hari yang pertama ini kita memohon rahmat dari Allah tanpa henti.Sehingga jumpa lagi :)


18 July 2012

Naik mendadak!

Posted by rAtu saLju™ at Wednesday, July 18, 2012 2 comments Links to this post
Salam...

Da lama x coret kat sini. Kebelakangan ni perut suka mengeras mcm buah keras,tapi so far xde ape yang membahayakan.insyallah :) ramai yg tanya,ada alahan x? sgt2 bersyukur sepanjang kehamilan Allah pelihara aku dan mempermudahkan kehamilan ini.

Semalam,aku pergi KK untuk rutin checkup mcm biasa.Aku memang ada beli alat penimbang kat rumah,saspen punya pasal,tapi alih2 penimbang tu asik wat hal je bacaannye..hampeh tul. Bila da dtg KK tu memula kena timbang,aku juz espect berat aku akan naik paling tinggi pon 300gm. Sekali misi cakap naik 1.6kg..mak aihhhh! terkejut aku dengar bacaan tu. Dalam hati da ckp da,mati la aku kena minum air gula,hahaha :D

Memang aku perasan seminggu 2 ni aku tersangat la suka makan,mkn da jadi mcm asrama pulak,6x sehari. Aku mkn sikit tapi kerap,Alhamdulillah semakin lalu dan bertambah selera,tapi natijahnya,berat aku NAIK MENDADAK! sgt saspen oke. Nurse ada ckp yang perut aku pon mcm org preggy 20weeks,bukn 17..huhuh

Memandangkan aku underweight,melalui pembacaan aku,aku kena naik sehingga 20kg sepanjang kehamilan..means aku akan jadi 65kg di akhir kehamilan. Tapi bila aku mula naik ni aku rasa x sedap hati le pulak. takut kena bebel je.hahah :P

Sekarang ni xde la control makan sangat,tapi aku semakin behati2 la. Untuk pertama kalinya berat aku naik,sangat best dan teruja! Selama ni memang susah berat aku nak naik. Merasa la aku menjadi gemuk seketika..hehehe :)

Ok la,sampai sini dlu,do take care all..terima kasih kepada sesiapa yg sudi meninggalkan jejak :)

salam


p/s- bby da 17weeks :)

 

10 July 2012

Banyaknye duit nak pakai. Adoi!

Posted by rAtu saLju™ at Tuesday, July 10, 2012 1 comments Links to this post
Salam...

Eh hai! asik belog walking je. Tak de mud nak update belog sendiri. T__T. Nak tulis pasai kepentingan dan cara guna cloth diaper (CD) / lampin moden pun belum mencanak naik mud tu. Haissshhh~

Alhamdulillah,baby da meningkat umur 4 bulan dalam perut. Perut da makin nampak,tapi kalau pakai baju kurung memang x nampak sebab aku pon pakai tudung labuh so, no sweat la! Da malas nak ambik port da bila orang kecoh x nampak perut aku. Yang penting baby dalam perut ni sihat dan membesar dengan kadar sepatutnya. 



Sekarang ni dalam mode berjimat cermat. Plan nak bersalin kat swasta. Tapi entah cukup ke x tabung nye. Bila servey2 barang2 ummi dan baby,phewww..sangatla mencanak naik akaun KREDIT! rasa nak pengsan 3x je..huhuhu

ni plan pakej yg kekononnye nak di ambil.

PAKEJ FATIMAH                                                                   RM1599
4 KATIL SEBILIK
(BILIK BERHAWA DINGIN)

Alhamdulillah la masih membuka perniagaan  on9 yang masih status BERNIAGA. Ni pun lepas barang2 diri sendiri je. Henpon yang patut aku tukar lama dulu pun,aku berkira2 nak beli. Hai,duit...duit..mana la aku nak petik ko laju2 dan banyak2? sila jawab dengan nada kuat2 ye duit.

* sila la LIKE fb Si Manja Ummi yer :)*

Semalam,aku dengan amat rajin telah menservey barang2 keperluan ummi dan baby. [boleh serbey je la,beli belum boleh lagi]. Sekali terjumpa 1 belog ni yang dia bukan takat listkan barang2 untuk ummi & baby,tapi sekali rege nye ko! sekali aku tengok list yang dia da jimat2 kan tu pon aku nak pengsan. Dia tulis bajet dia ciput,ada yang dia buat sendiri je. Tu pon da keluar almost RM4K! Aku ni da tergaru sana sini bila tengok bajet tu.

So sekarang ni,aku rasa bab2 barang2 baby,aku nak tolak tepi untuk hubby aku beli. Untuk duit bersalin,pantang dan barang2 ummi aku rasa aku cover la. Sian suami aku,da la keje teruk2. Ni yang nak nges ni.. (T__T) sangat syahdu oke! Aku kalau bab nak mintak duit kat hubby la paling liat sekali. Selalu tunggu je la dia bagi. Kalu x duk diam2. Kasut pun pakai sampai la da x le pakai.sob...sob..

Oke la,sampai sini la aku buat drama,cerita panjang nanti pon silap2 aku nanges kat sini..heheh.[kata nges,tapi bunyik gelak].Esok2 hapdate lagi.. :) insyallah

take care.

p/s- baby da 16 weeks.. :)
 

 

 

Lilypie Maternity tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers
 

CINTA SANG RATU Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez