Daisypath Anniversary tickers

22 April 2012

Sudahkah anda mencuba petua hamil ini?

Posted by rAtu saLju™ at Sunday, April 22, 2012
Salam...

Saya sebenarnya sangat teruja untuk berkongsi petua ini dengan rakan2 TTC di luar sana.Seperti yg di khabarkan melalui entri yang lepas. Saya cuba menulis dengan seringkas nya makanan dan juga cara yang telah saya lakukan untuk mengandung.

Alhamdulillah,Allah telah memakbulkan doa selama 2 tahun penantian saya. Petua ni saya dapat dari kawan sekolah saya. Dia juga telah berjaya mengandung dengan mengamalkan cara yang sama. So,dengan izinNya,saya juga ingin mengkhabarkan kepada semua rakan TTC diluar sana :)

Petua & cara2 :~

1. Buat solat dhuha.

2. Makan delima sebiji untuk suami & anda.

3. Pegi farmasi beli Multivitamin & minerals (satu ubt tapi nama je 2) jenama Blackmores mkn sebiji sehari tanpa skip untuk anda dan suami juga.

4. Beli foot patch detox untuk buang toksin. Aku beli regenye RM68 kat farmasi.Tampal di kaki suami & anda setiap malam b4 tido.Eloknya tampal dibahagian tumit coz itu bahagian reproduktif. (saya buat selama 12 hari bagi habis 1 kotak je..heheh) ni puncanya sebab badan kita banyak toksin asbab susah nak preggy. Aku buat mmg resap hitam gila. So rasa mmg banyak toksin kot dlm badan ku.

5. Makan asid folik of kos. (saya skip2 yg ni sbb terlupa selalu,tapi skrang x skip da)

6.  Pantang minum soya,teh & kopi untuk isteri. Saya pantang 3 minuman ni lama.memang x sentuh. Soya x elok untuk suami juga,dia menurunkan kadar kesuburan,tapi lelaki kena minum kopi banyak.

7. Yang ni tambahan tapi elok amalkan,saya amalkan setiap hari susu kambing.Lagipon ini adalah makanan sunnah :)

Ok,ini sahaja. Selain dari petua ni,semuanya berlaku dengan izinNya. Elok banyak tawakal dan berdoa dengan doa Nabi Zakaria. Saya juga pernah menangis sorang2 waktu tidur dan dalam bilik air tika period. Namun,pabila kita bersangka baik dengan Allah,Allah akan permudahkan doa dan impian kita.

Saya juga telah membuat rawatan HSG dan clomid untuk 4 cycle. Tapi nyata rezeki itu hanya milik Allah yang menentukannya. Saya juga telah banyak menelan hiba sendiri tika ditanya tentang anak. Tapi saya tetap percaya Allah maha kuasa mengadakan dan meniadakan.

Saya telah melakukan banyak cara dan petua untuk hamil,tapi cara kat atas ni berkesan pada saya,mungkin akan berkesan juga pada anda dan mungkin juga tidak. Tapi jika anda terus ambil jalan pasrah dan enggan mencuba lagi la langsung tidak akan berkesan. Akhir kata dari saya...

cubalah supaya anda tidak menyesal kerana tidak mencuba awal. :)

Salam sayang dan ambil berat dari saya Ina. (^_^)V 




10 comments:

Mama Panda on April 22, 2012 12:51 PM said...

dah berjaya preggy ke??

wah... tahniah!

take care wehhh

Mummy Wanna Be on April 22, 2012 2:21 PM said...

tahniah dah pregnant..
alhamdulillah..syukur..

rAtu saLju™ on April 22, 2012 4:40 PM said...

@ mama panda ~ jazakillah kawan!..syukur sangat2

@ mummy wanna be ~ jazakillah..moga giliran awak pula selepas ini,aminn..

Mama Panda on April 22, 2012 10:24 PM said...

bestnyer.. tumpang happy jgk...

aku pn tgh TTC gak nih... :p

Sizuka on April 23, 2012 8:26 AM said...

Alhamdulillah tahniah. happy for u..

mimie on April 23, 2012 9:10 AM said...

Alhamdulillah...dah brp minggu preggy? Nak start follow awak :) boleh share2x..jaga kandungan baik2 yer.tahniah

mimie on April 23, 2012 9:15 AM said...

Awak...mohon izin share petua awk yer kat blog saya >> http://jrazrullittlemimie.blogspot.com/

Ruzanna on April 24, 2012 6:56 PM said...

Salam. tahniah Ina kerana dah berbdn dua :) jaga diri baik2 ye.

LanaBusyBee on May 16, 2012 10:54 AM said...

thanks for sharing this info...memang sangat berguna...InsyaAllah nak try ^^

bear coklat on August 26, 2012 7:37 PM said...

salam..nk tnye,mkn buah delima tu sorg sbiji ke?hari2?

Lilypie Maternity tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers
 

CINTA SANG RATU Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez