Daisypath Anniversary tickers

24 October 2011

Buah hati baru :D

Posted by rAtu saLju™ at Monday, October 24, 2011 0 comments Links to this post
Salam...

Semenjak aku balik sini [Penang] aku x sebut langsung sal buah hati terbaru aku kan? ni baru nak reveal.hahah :P

Esok la insyallah baru aku letak pic buah hati tu,tapi kasi korang taw nama je dulu. Ekceli nama dia Farisha Azzalia. Tomei dan cumel mcm aku jugak..[waaa,sgt perasan] muka dia bila senyum manis je,sbb dia suka senyum time tido,lagi2 bila kita dodoi dengan zikir.

Azzalia pon x banyak meragam,cuma aritu je dia meragam bila perut dia kembung sikit. Tapi sekejap je,then senyum balik. Tapi yang best sangat bila dia asik nak ajak orang sembang walau dia hanya mampu untuk keluarkan bunyi dan menangis je.heheh :D 

Bila rindu2 kat en hubby,memang tengok muka si kecik tu je la,hehe...then 'terlupa' la sekejap kat en hubby. Biarkan dia tawajuh kat sana. Btw,en hubby gi Kelantan,tapi still x dapat nak contact dia sangat.

Ok la,sampai sini dlu.bai
salam


23 October 2011

Miss him already... :'(

Posted by rAtu saLju™ at Sunday, October 23, 2011 0 comments Links to this post
Salam...


Baru je seminggu en hubby pergi,namun dalam hati hanya Allah yang tau betapa rindunya,huhuh. [jiwang karat!]


Aku masih ada di Penang,lepak rumah ummi sambil wat biznes,namun ape yang buat aku terhibur ialah kehadiran Farisha Azalia.. :D seriusly,aku menumpang kasih si kecikAzalia  tiap kali aku mengasuh dia.Sampai adik aku cakap 'anak akak nanti mesti manja sangat' coz dia tengok layanan aku pada Azalia.. :P

Sebelum dapat anak ni aku memang a bit terasa sikit ngn orang sekeliling yang selalu tanya tentang anak. So,kadang2 jalan terbaik,aku lebih banyak diam dari bersembang. Bukan sombong,tapi bila soalan2 sensitip macam tu keluar,aku penat nak pujuk hati. Baik aku angkat kaki dulu!

Life a bit hectic sikitla,banyak kali terkejar2 kesana sini.But,i'm happy here. raya nanti pon kat sini,wehuuu...so,cam best la kan..hahah..ingat nak masak macam2 tyme raya nanti. Saja nak wat open house yang x sempat buat tyme raya aritu. Hopefully menjadi,insyallah ;)

Mata da kuyu,tapi still aku rasa nak bebel macam2 lagi kat sini,tapi makin rindu en hubby plak,mcm nak nges,sob3 :'(( ..
ok la jumpa lagi,bai.

salam..

20 October 2011

It's already 27 years old!

Posted by rAtu saLju™ at Thursday, October 20, 2011 0 comments Links to this post
Salam...

Pejam celik,pejam celik sekejap je da hari Khamis. hari ni adalah hari ulang tahun kelahiran en hubby. Aku sangat teruja untuk sambut,tapi dia xde disisi sebab pergi berkursus. So,aku akan wat sumthing suprise bila di balik next month nanti. Insyallah.Walau apepon,aku harap Allah akan makbulkan doa kami untuk dikurniakan baby dan merahmati en hubby dimana saja dia berada. :)

Bila aku x kira hari dia pergi,terasa cepat je masa ni,tapi bila hitung dan tengok kalender.Alahai,lambatnye masa..

Aku sekarang sebuk sikit,kejap lari ke Madrasah,kejap ke kantin sekolah untuk menjual dan kejap di depan komputer uruskan biz on9. Walau hectic,tapi aku sangat teruja dan happy. So aku x pikir sangat sal remeh temeh.
Sekarang ni aku wat terapi air. 8-10gelas sehari untuk dapatkan berat badan ideal.Sebab badan aku kurus sangat,ni da 2hari aku jaga makan dan minum buat badan aku da semangat dan berisi sikit.

Alhamdulillah,semalam aku da selesaikan urut untuk fasa pertama. Tukang urut (mak teh) tu urut dibahagian peranakan. Mak teh cuma kata peranakan aku rendah sikit,tapi yang lain oke. Mak teh gak kata,mungkin masa ank dara aku aktif sangat. Frankly,mmg aktif pon,menembak,panjat bukit bagai semua pon buat. Mana ada aku manjakan badan masa anak dara dulu. Nak dekat kawen baru pandai ke spa bagai..hahaha :P

Oleh itu,nasihat aku,jagalah diri anda selagi boleh.Nanti da sakit xde gunanya. Next month aku akan gi ngurut lagi untuk kali k2.Mak teh suh dtg sampai 3x,untuk kali k2,dia akan kasi air,tengok peranakan balik dan kaki.Aku berdoa Allah akan permudahkan semuanya.Insyallah.. :)

Oke la,sampai sini dlu ye...any progress aku cite kemudian..

salam~

16 October 2011

Wake me up when November ends

Posted by rAtu saLju™ at Sunday, October 16, 2011 0 comments Links to this post
Salam...

Mood x berapa nak ok hujung minggu ni. Kepala da migrain,tapi gagahkan diri tengok biznes pepagi ni,sambil tu apdet belog. :P

Hubby akan berkursus agama selama 40hari. Sebab tu aku nak orang kejutkan aku bila November da habis..heheh..malam ni da bertolak gi KL. Hati aku? of cos la x keruan. huhuu..baru jumpa da kena pisah balik,aisehhh..tapi x pe la demi agama.

Badan memang x larat,nak buat ape pon x larat.So takat ni je la..

mood berterabur..

serabai..

jumpa lagi,bai!

12 October 2011

Sesak nafas dibuatnya!

Posted by rAtu saLju™ at Wednesday, October 12, 2011 3 comments Links to this post
Salam...

Hati aku x keruan sekarang ni,di tambah dengan sesak dada dengan bebanan hutang yang makin meningkat,terasa nak lari ke planet pluto je..hahaha :)

Sekarang ni da selesai majlis kawen abang ke 2 aku,Alhamdulillah la ramai yang hadir memeriahkan majlis. Means da seminggu lebih aku kat kampung. Dalam hati amat rindu kat buah hati yang tertinggal di Klang. sob3 :'( tapi sesekali balik sini memang banyak benda yang aku kena settle kan,selain tolong ummi kat kantin sekolah.

Letih badan aku sama dengan letih otak aku yang kurang rehat asik memikior je kejenye. Doktor da nsihat kan aku suruh kurangkan stress level. Tapi bila semua benda datang dalam keadaan serentak,maunye x bejat otak aku! huh!

Oh ya,aku x sempat nak ucapkan tahniah kepada mama panda iaitu Ryehanna coz berjaya merealisasikan impian dia untuk membuka kedai online...hoyeah! tahniah la ye. semoga tambah success...anyway kedai kita jual brg yang sama la...kekeke..

Kedai online aku still berjalan dengan tenang,cuma aku malas kurang masa nak update belog Si Manja Ummi. Aku go through Fb je senang dan pantas.Nanti2 aku update lain la belog tu. Setakat ni aku xde masa lagi nak rehat betul2,asik bz je memanjang..huishh..tensi dibuatnya!

Dah lama x bebel,macam2 aku nak tulis.Da jadik rojak pasemboq da entry aku ni...arghh lantak la..heheh..yang pasti aku dapat lepaskan nafas dengan aman sekali..hehe..sabtu ni da nak balik da,so nanti aku cite lain la ek..tapi yang pastinya aku rindu amat hubby aku kat sana tu..uhuk3 :'((

Eh,da la yer..jumpa lagi next tyme kalau aku ada masa..

27 September 2011

Terlalu banyak untuk diluahkan...

Posted by rAtu saLju™ at Tuesday, September 27, 2011 0 comments Links to this post
Salam...

Aku tahu da agak lama aku sepi dari tulis kat sini. Namun bila aku mula nak menaip,tetibe otak blank. Banyak benda sebnarnya yang aku nak bebelkan luahkan,namun bila pikir2 balik...hurm... xpayah la!

Sekarang ni aku jadik suri rumah batu.Ya Tuhan,aku x penah terpikir masa dulu2 zaman muda2,aku akan jadik suri rumah akhirnya.(coz aku ni bercita2 tinggi sket). Tapi yela,ketentuanNya,mana leh kita nafikan!. So,keje aku kat umah,(hey,ingt aku x keje ke?) hanya la makan,masak,kemas dan zzzz..

Yela,rumah xde ape2 la sangat.umah pon tecik je,tapi aku bersyukur,even umah aku tecik tapi sedara mara ramai yg datang..wehuuu :D yela,tetamu kan bawak rezeki. Alhamdulillah..~ :)
Disamping itu jugak,aku still menge'best'kan diri ngan bizness online.Ni la kerja full n part time aku skarang ni.Sekarang ni plak aim nak kumpul duet nak wat suprise holiday untuk hubby sempena befday dia 20 oct nanti. Aku ngah search hotel yang oke untuk stay. Mcm2 plan dalam kepala untuk hubby. Hadiah pon aku x pikir lagi.. :P

Ok,till now..da penat nak taip.Esok2 klu rajin aku taip lagi.Macam2 dugaan datang kebelakangan ni.Tapi hati kena tabah dan redha.. :)
Salam..papai!

24 August 2011

Already 24th

Posted by rAtu saLju™ at Wednesday, August 24, 2011 0 comments Links to this post
Salam...

Alhamdulillah da menginjak ke hari 24 kita berpuasa. Aku tak buat preparation sangat pun,lebih kepada masuk rumah sewa je. Setakat ni peti ais da beli,banyak benda lagi yang belum mampu nak beli..heheh..
pelan-pelan kayuh maaa~

Tahun ni ingat beraya di Penang,best la coz MIL pun akan ke Perlis sebab kak ipaq baru dapat baby. So,tahun ni beraya di utara. Aku da plan nak jalan2 je. Terasa nak letak tepi stress selama ni.


Sebut pasal wishlist aku,aku still belum dapat melaksanakan wishlist tu,tapi serius la,lepas aku letakkan wishlish aku kat tepi,terasa macam beban apa yang aku minat da hilang. Ntah,x tau camner nak cakap. :P

Sedar x sedar,lagi 2 hari genap la 18 bulan a.k.a 1tahun 6 bulan aku menjadi isteri kepada En. Pijan. Usia pernikahan walau pun masih baru,namun setiap hari adalah pengalaman baru untuk kami. Aku pun berdoa moga perjalanan hidup kami bersama diberkati Allah dan sentiasa dilimpahi bahagia.aminn..

Doakan untuk kami.. :)

Sampai sini dulu. Semoga anda semua dilimpahi rahmat dalam bulan yang barakah ini.. :)

12 August 2011

Wishlist Hadiah Untuk Diri..

Posted by rAtu saLju™ at Friday, August 12, 2011 4 comments Links to this post
Salam...

Alhamdulillah,da masuk hari ke 12 kita semua berpuasa. Syukur Allah masih lagi beri kesempatan kepada kita untuk berada dalam bumi yang barakah ini. 

Ok,lately ni aku asik merancang2 dan mengatur agenda untuk menghadiahkan diri aku sesuatu. Oleh hal yang demikian,[gila skema ayat!] aku akan letakkan senarai wishlist tu kat tepi belog ni. Bukan ape,sebagai rujukan aku dimasa akan datang dan sebagai panduan jikalau ade orang yang nak hadiahkan aku..lalalala :P

Nak kumpul wet terpaksa la x sekencang dulu,maklumla da x keje. Gaji untuk guru ganti pon lambat benor nak dapatnye. Tapi aku harap duit aku leh settle b4 raya la. Penat menunggu. Lagipon mesti la nak huluq kat ummi,ayah n mak mentua kan. Tak kan la nak wat dunno jew..alahai,nasib badan...


Skang ni nak tunjuk henpon idaman..
3
.
.
.
.
.
.
2
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tadaaaaa...
memperkenalkan Xperia Neo..bukan silampuneon tu ea... :D

Tapi klu xdapat,aku cadang nak rembat Xperia X10..yang ni ha..
 
 kaler pilihan still hitam. Dari sini leh nampak yang neo lagik stailo milo.Tapi duet aku x stailo milo. Dah lama sangat aku x bagi hadiah untuk diri sendiri,aku doa moga aku dapat hadiahkan diri aku sendiri sempena nak raya nie. Sebab klu x,ntah bila nye aku nak bagi ape2 kat diri sendiri.[dasar kedekut!] wuahaha.. :P

Selain dari henpon ni,aku ade gak ngidam camera,tapi nanti dulu la.Aku pon nak pikir hadiah untuk hubby aku juga,sian dia.Aku je yang berangan nak beli itu ini,tapi dia xde pon..hehe..

Sampai sini dlu la,kang penuh plak entri ni aku bebel sal barang2 yang aku nak.Ceis! Salam Ramadhan semua..love u all..daa~

Salam 

29 July 2011

Eh,dah nak puasa la... :)

Posted by rAtu saLju™ at Friday, July 29, 2011 0 comments Links to this post
Salam...

Tak lama je lagi kan? Hati aku rasa seronok sangat. Alhamdulillah jika Allah izinkan,Isnin ni kita semua akan berpuasa. Insyallah. Aku dan suami ada beberapa planning nak buat masa bulan Ramadhan ni.

Ramadhan kali ni aku dapat berpuasa dengan suami sepenuhnya,tak macam tahun lepas sbb kami duduk jauh2..heheh..Alhamdulillah akhirnya Allah mudah semuanya...

Harini Insyallah nak balik kampung...yea!...best nyew..terbayang lauk2 masakan umi,aku ni kuat makan klu umi masak..memeng marbeles..da lama tak balik,plan nak balik pon asik bertangguh je sebab hubby sebuk even sabtu ahad.

Ok,sampai sini dlu..untuk semua, Salam Ramadhan Al-Mubarak... :)



 

28 July 2011

Hanya Seminggu Saja Lagi!

Posted by rAtu saLju™ at Thursday, July 28, 2011 0 comments Links to this post
Salam...



Tinggal seminggu je lagi aku akan ngaja kat sekolah ni. Selepas 3 bulan bersama murid2 pendidikan khas masalah pendengaran,akhirnya masa tetap juga mahu aku mengatakan selamat tinggal.

Masuk bulan Ramadhan,aku akan sibuk dengan perniagaan online secara 100%. Sementelah aku dah tak ngaja lagi. So,ape lagik kan? dari menambahkan berat badan je kat umah,lebih baik aku buat sesuatu yang berfaedah..heheh



Kepada semua yang masih tak tahu lagi tentang belog dan link untuk baju baby yg gorges. boleh la view link..


juga di FB...guna nama yg sama.

Setakat ni aku jual romper jenama Carter dan Calvin Klein serta stokin panjang @ leggings. Dengan harga yang amat murah dari pasaran,saya pasti anada menyukainya.

Alrite,sampai sini dlu. Jumpa lagi,insyallah :) 

26 July 2011

Doktor Pesan Jangan Stress!

Posted by rAtu saLju™ at Tuesday, July 26, 2011 4 comments Links to this post
Salam...



Dah lama juga x taip belog ni. Alhamdulillah akhirnya,rumah sewa yang kami cari telah pun dijumpai. Kalau tak ade aral kami akan berpindah masuk next week hari Khamis or Jumaat.Insyallah..

Sebenarnya sekarang ni aku mengharapkan doa dari semua. Aku pon malas nak hebah banyak2 sbb segala yg belum terjadi aku takut akan lebih mengecewakan.

Selama ni masa aku jarang update belog sbb aku tengah amik rawatan fertile di Klinik swasta.kenapa swasta? aku da penat nak tunggu panggilan hospital k'jaan. Lepas2 ni if Allah x izinkan aku future balik kat hospital.Insyallah. Lagi pun doc kat klinik ni doc p'puan. So bab aurat tu terjaga la.Insyallah..Doc pon da pesan jangan terlalu stress.Aku try not too stress supaya level hormon aku maintain.Insyallah...

Setakat ni Alhamdulillah,aku dalam proses menunggu.Prosedur yg doc suh buat aku da ikut.Alhamdulillah...ujian ni berat untuk aku tanggung,namun aku yakin,Allah tahu tahap kesabaran aku bagaimana. :)

Seminggu terakhir Sya'ban ni jugak aku berpuasa,Insyallah. Jadi hati aku da semakin dan sangat2 tenang dan teruja menyambut Ramadhan. Hujung minggu ni nak balik kampung di penang. Buat aku makin semangat dan ignore kesedihan aku.Aku pon da start balik asid folik..tapi beli kat klinik swasta tu mahal la sket,RM3 1 papan..huhuhu :P

So,sampai sini dulu..Syukur Alhamdulillah Allah beri ruang pada aku mengecap nikmat bahagia dengan suami aku.Jumpa lagi di next entri,insyallah :)

08 July 2011

Tajuk Cerita: Cerita Sedih =.='

Posted by rAtu saLju™ at Friday, July 08, 2011 3 comments Links to this post
Salam...

Berat mata memandang,berat lagi bahu yg memikul. Aku akui,kadangkala aku rebah juga dengan ujian. Namun aku cuba bersabar dan redha dengan ujian ni.
Aku x penah sangka aku akan makan ubat turun darah kerana masalah pms aku yg x kunjung tiba. Pabila dotor sahkan kantung dalam rahim aku da takde,aku jadi kaget. Aku minta bantuan doc yg sgt baik tu untuk explain kat hubby aku yg tunggu kat luar.

speechless.blank.blur
Suppose kandungan aku akan membesar ke minggu ke 6 tapi ia ghaib mcm tu saja. Dugaan. Namun aku tetap tersenyum. Allah maha tahu aku mampu tangani hal ni. Dah masuk kereta baru aku nangis di bahu hubby. Aku sgt tertekan masa otw balik.
Errmmm...skarang ni aku tengah folow up untuk rawatan. Semoga ini yg terbaik dan semoga ada jalan untuk aku preggy. Ingt x sedih ke tgok kwn2 preggy,ingt x tension ke tgok kak ipar preggy lagi,aku da cukup tensi sampai x nak kuar umah je...wuahahaha..

Sampai sini dulu aku bebel.sekian.

 

03 July 2011

Kepompong Bizi Semakin Menjerut

Posted by rAtu saLju™ at Sunday, July 03, 2011 0 comments Links to this post
Salam...

Penat. Perkataan yg aku nak jeritkan kat semua. Tiap2 hari aku kena sibukkan diri. Sampai rehat pon x dan. Ni baru aku taip belog aku. Kalau dak,berhabuk je la kau!

Semalam ada larian,aku? lari kat dewan sambil bace buku program...hahaha. Aku bertugas kat bahagian makan. So,x kose nyah nk gi lari2..aku x larat sgt..

Bila life da sgt hectic aku pon malas nk taip. Kerja rumah pun aku buat skit2. Yg len2 aku tunggu hujung minggu..huahuahua..ingt x penat ke? banyak hal yg kena settle. Minggu depan ada LADAP,tapi yg pasti aku x join kot sbb aku cikgu ganti je. So almaklum lah kedudukan aku.

Sebut sal biznes aku plak,Alhamdulillah da semakin menambah order.Aku doakan semoga terus sukses da semakin meningkat permintaan. Bila aku da full berhenti nanti aku perlukan duit sampingan untuk membantu hubby tersayang.Nanti nak tampung life kami plak selepas duduk asing dari mak mentua. :)

Dalam life yg semuanya duit mcm ni mmg sangat2 hectic,tapi aku tetap nak positif. Minggu depan aku plan untuk balik ke Penang. Harap smuanya dipermudahkan,aminn..

Sampai sini dulu la,aku da blank sketika.. :(

17 June 2011

Hidup Bukan Untuk Mencari Kesempurnaan

Posted by rAtu saLju™ at Friday, June 17, 2011 0 comments Links to this post
Salam...

Semenjak aku dok sibuk dengan sekolah dan biznes,aku abaikan sekejap belog ni. Tak sempat nak tulis sebab sibuk tulis Rancangan Mengajar Harian[RMH] *bajet rajin* wuahaha... Padahal RMH pun lambat anto kat GB..lalalal~ sila jadikan daku contoh yang baik eyhh :P

Tuntutan keje wat aku da makin sibuk,kadangkala sampai tak de masa dengan life peribadi sendiri. Adakalanya,bila kita dah dapat sesuatu daripada Allah,kita terpaksa korbankan sesuatu untuk 'membayarnya'. Itulah yang dinamakan pusingan dunia yang harus kita tempuhi bersama. Tak kira muda @ tua.

Oh ya,aku still xde duit lagi nak ganti hp 20sen aku ni.huhuh..bila Kak Lia[member cetgu kat skola] tegur aku sal hp, baru la aku teringat. Nak buat lagu mana,duit kn saving untuk umah sewa. Moga cerita umah sewa akan cepat la diselesaikan. Aku letih la.... =.=' penat nak pikir kan hal umah sewa yang x settle lagi. Kadang2 rasa nak pindah planet lain je la...hahah

Time2 berangan ni mula la aku nak jadik anak raja Gopal. Nak petik jari je order ape2 yang patut..wuahahah..tapi apakan daya sebab aku kena sedor diri ini hanya anak org biasa...lalala~ jadi,nak sesuatu barang harus berusaha ye..jgn malas2...heheh :P kalau malas boleh la kawen dengan pakcik Gopal..haha :D

Lagipon,kena sentiasa bersyukur,sebab hidup ini bukan lah untuk mencari kesempurnaan semata2. Ada misi besar untuk kita lebih bahagia 'disana'. Kita pon bukan lah nak menongkat langit,harta semua akan tinggal bukan tanam sekali dalam kubur!

Ok,sekian dulu. Kepada readers yg baca hasil tulisan ini,terima kasih daun padi..*padi ada daun ke?* bolehla encik2 semua membaca lagi [da jadi macam Jarjit plak aku berpantun ni] hahah :P


p/s-teringat tiba2 bila nk endingkan karangan ni,rupa2nya kat skola aku cetgu BM,tapi dalam karangan ni hancur lebur BM aku..wuahahaha..nasib ank murid x baca tulisan aku ni! :D

 

 

07 June 2011

Introducing Our Baby!

Posted by rAtu saLju™ at Tuesday, June 07, 2011 3 comments Links to this post
Salam...

Si Manja Ummi

Apa khabar semua? harap semuanya sihat2. Pagi update belog tapi mata kuyu amat..alahai..

Oh ya,selamat bercuti sekolah kepada semua murid,cetgu dan juga makcik kantin...ngeee...Alhamdulillah,setelah apa yang aku lalui,sokongan keluarga especially my hubby dengan pelancaran "Si Manja Ummi" 1 Jun tempoh hari buat aku bersyukur sgt.

Bukan senang nak mulakan sesuatu,tapi x pula terlalu susah sebenarnya. Cuma kita kena ada kekuatan dan sokongan orang terdekat. Cuti sekolah ni memang buat aku kurang masa sangat nak hapdet belog. Nak tengok fb sendiri pon berkira.

Aku tumpukan penuh pada pembukaan kompeni yang baru mula nak bertatih. Namun aku akan cuba sedaya upaya untuk memenuhkan permintaan pelanggan. :) Cabaran ni buat aku makin kuat dan semangat. Cuma aku harap,aku tak terlalu gila kerja nanti..hahah :P

Ok la semua,sampai sini dulu..

Discover clothing essentials for your children at Si Manja Ummi :)




  

25 May 2011

Penunggu Cuti Sekolah..

Posted by rAtu saLju™ at Wednesday, May 25, 2011 3 comments Links to this post
Salam...

Hurm...tinggal almost 2 hari je lagi untuk cuti sekolah. Aku amat eksaited untuk bercuti. Even aku hanyalah cikgu ganti tapi perasaan teruja tu harus ada...hahaha 

Aku plan nak balik Penang akhir cuti sekolah nanti. Saja nak jenguk umi dan ayah. Lagi pun aku nak bincang apa yang aku leh bantu untuk majlis kawin abang aku nanti.

Sekarang ni kat sekolah amat penat dan banyak keje. Budak2 da start exam da sekarang ni aku in da mud tanda kertas exam. Siapkan semua kerja yang x selesai lagi sebelum cuti nanti bermula. Takut nanti kerja bertangguh susah pulak. :(

Esok nak puasa ganti...teruk betul aku sampai lambat sangat nak qada' kan.Aisey...kebelakangan ni aku asik x larat. Tapi bila kenangkan banyak keje kat sekolah yang aku buat sampai lupa makan,aku rasa aku boleh tahan diri untuk puasa esok.Insyallah,aminn.

Rumah sewa belum dapat lagi. Tapi masih berusaha. Aku pon x mo stress sangat sekarang ni. mahu enjoy kehidupan. Bila da balik rumah dari sekola,penat dan x lalu nak jalan. Jimat sket duet..ngeeee :)

Okla,sampai sini dulu...Esok2 tulis lagi kalo aku panjang umo... 

14 May 2011

Aku Sang Guru Ganti

Posted by rAtu saLju™ at Saturday, May 14, 2011 3 comments Links to this post
Salam...

Aku adalah guru ganti menggantikan guru yang bersalin jadi aku sekarang ini adalah peganti tegar. Erk...nak berapa banyak perkataan ganti daaaa...
Alhamdulillah,setelah hampir 2 bulan aku jadi penganggur terhormat lagi amat berjaya di alam maya ini,aku dengan suka cita nya telah menjawat jawatan guru ganti sementara sehingga bulan 8.

Alhamdulillah jugak la,ada la aku duit poket even x banyak cam korang sume...(T___T) sob3..tapi syukur la. Leh enjoy IKEA [sedar la ina,duit kamu ciput~~ dush!dush!]..oke,aku akan berhenti berangan buat seketika..

Ekceli aku ngah kumpul wet poket dari hubby untuk membeli henpon baru. [berangan lagi,x sedar diri!]. Henpon aku yang lama tu da uzur sangat da. Da patut sangat aku replace kan? hahaha

Aku mengajar kelas khas bagi cacat pendengaran. So selain cakap guna mulut aku akan wat bahasa isyarat. Dengan amat gigih aku belajar bahasa isyarat. Klu aku x tau aku cakap je ngan sesetengah murid yang paham dan boleh bercakap,then diorang yang akan ajar aku balik....ngeh3..best bukan?

Tengah fokus untuk fikirkan rumah sewa yang masih x settle2 lagi. Alahai...penat amat. Selain tu gak aku juga adalah wedding planner untuk majlis abang aku nanti. Bukan semua hati aku dapat puaskan,so aku pon amik jalan tengah dan x nak la kusutkan otak aku kerana orang lain. So,mana aku termampu aku akan buat untuk majlis mu ye bro. 

Oh ya,Isnin ni hari guru. 'SELAMAT HARI GURU' buat semua guru di Malaysia especially CIK NEON GEBU! Aku masuk acara sukaneka untuk menjaringkan bola. Padahal dulu tyme sekola aku bukan men netball pon,aku main handball...hahah..mati la klu x dapat nak masukkan bola dalam jaring...lalalal~ team geng semua,jangan marah ambo oke! :D

Sorry juga belog ni di anak angkat kan,coz aku xde nafsu nak tengok tenet kebelakangan ni. Penat ngan skola. FB pon aku x usik,post status pon ngn twitter je..aceh! [macam la update sgt puan ina ni!] hahaha

Sampai sini dulu la..nak gi main masak2 kat dapur..daaaa~



07 May 2011

Teman Hubby Outstation is Awesome!..

Posted by rAtu saLju™ at Saturday, May 07, 2011 1 comments Links to this post
Salam...

Penat balik dari Kuantan still tak reda lagi. Namun,aku tetap nak taip kat belog ni cos da lama benar aku x sentuh. Wuahahha...
Masuk ni da 2x aku teman hubby ke Kuantan sementelah aku still lagi x keje kan? Penat memang amat,namun best juga. Rata2 yang aku tengok orang2 kat Kuantan bawak kereta amat laju sangat. Hadoii..Penang pon x macam tu. And lagi 1 yang buat aku tersedak even aku x minum apa2 kala ni,harga makanan di Kuantan amat jauh mahal berbanding di Penang.lalalal~ [orang Kuantan jangan marah ea]

Tak dan nak jalan mana2 pon cos hubby x larat sangat.Just gi tepi pantai and duk dalam keta dating. Owwhhhh...masih terasa lagi angin bayu pantai sambil makan twisties...lalala~

Buat masa sekarang aku tak nak berapa aktif berjalan laju dan angkat barang bagai. Tempoh berjaga2 dengan 1 kemungkinan.  Bukan terlalu berharap,namun harapan itu tetap ada. :) 
Oh ya,sabtu lepas aku gi Pesta Buku @ PWTC. Aku gi ngan hubby n adik ipaq. Aku x borong buku sangat cam zaman anak dara dulu..ahaks..banyak aku pilih2 majalah je. Lagipon tak nak lavish sgt. Kena hati2 nak berbelanja,coz nak pindah umah sewa ni nak pakai banyak duit..huhuh (=_=')

Rumah sewa still x dapat lagi dan aku harap kami akan dapat before bulan 6 nanti. Kalau nak dekat2 puasa nanti takut x cukup wet nak raya nanti...huhuhu (T___T). Semuanya perlukan duit...alahai..
Ok la,sampai sini dulu ea..nak rehat dlu.ponat den..



 

27 April 2011

Checklist Untuk Mati

Posted by rAtu saLju™ at Wednesday, April 27, 2011 0 comments Links to this post
Salam...

Kita selalu buat checklist rite? Ada checklist 4 new mommy, barang baby, masuk umah baru la n laen2. tapi pernah x orang buat checklist untuk kematian? takut nanti dikatanya buang tebiat kan! hehe

Pengalaman bertemu seorang ustaz yang kaya dengan pengalaman perubatan Islam membuatkan aku terpanggil untuk tulis2 sal checklist ni.
Zaman sekarang ni ramai sangat yang suka sibuk2 nak jaga tepi seluar dalam orang. Opsss..! tapi x sedar yang seluar sendiri dah lama terkoyak. Hakikatnya,kita kena muhasabah diri sendiri terlebih dahulu sebelum sibuk sangat nak tahu hal orang.

Pernah x seumur hidup kita untuk tulis dalam kertas kosong apa yang kita telah lakukan pada hari ni? [rasa2 macam x pernah kan?]. Berapa banyak maksiat dan kesalahan telah kita lakukan tanpa sedar. Bila kita tulis diari,lazimnya kita akan tulis benda yang baik2 dan menarik minat kita sahaja. Tapi yang cacatnya kenapa x nampak?

Banyak benda yang kita harus perhatikan semula. Tentang kehidupan kita,apa yang telah kita berikan kepada orang yang kita sayang, apa yang telah kita buat untuk membanggakan diri sendiri dan yang paling penting apa yang kita telah lakukan untuk KEREDHAAN Allah..
Fikir2kan dan selamat beramal.. :)
 harap kita dapat buat sesuatu yang menggembirakan semua pihak dan diri sendiri. cyaiyok3

23 April 2011

Lepaskan Stress Dengan Memaki Orang lain..Faedahnya?

Posted by rAtu saLju™ at Saturday, April 23, 2011 1 comments Links to this post
Salam...

Lately aku da semakin aktif dengan twitter..Kepada sesape yg ada akaun twit leh folow daku n say hi so dat aku leh folow balik.. folow SINI

Banyak benda baru yang kita leh discover dengan twitter..bermula dengan kawan2,gambar[ht2 dgn yg ini],latest news dan cacian...errr...manusia boleh bergaduh dimana2 saja.Kadang2 aku pelik,benda kecik pon leh jadi besar. Adeh...masalah betul la. Dan yang paling suka hasad mendengki dan sibuk2 hal orang ni adalah orang Melayu.[Aku orang Bugis..wuahahah].

Kat FB da gado apetah lagik kat twitter rite? Agaknya susah juga M'sia ni nak maju dan semuanya dalam berkasih sayang kan?...selagi adanya manusia cenggini memang susah manusia tu nak maju..wuahahah..

Apa pun yang kita lakukan,realize la sumthing yang Allah sentiasa ada lihat dan dengar niat hati kita sebenarnya. Ada 2 pesanan,janganlah depan sangat malah teramat baik,namun di belakang umpat keji menjadi mainan. Jangan lah juga sangat2 hipokrit,nyatakan jika mahu menegur,namun biarlah ada alas pabila melakukannya.

Sampai disini dahulu..ketahuilah sesuatu "MANUSIA KINI SIBUK UNTUK MEMBETULKAN ORANG LAIN,NAMUN TIDAK SEDAR YANG DIA PERLU DIBETULKAN"...renung2kan dan selamat beramal..hehehe :D


22 April 2011

Ala...kena outstation lagi ke?

Posted by rAtu saLju™ at Friday, April 22, 2011 2 comments Links to this post
Salam...
Ekceli 2 hari lepas hubby dapat call dari kompeni di Kuantan yang projeknya hubby handle. Ada a bit problem,so hubby kena pi Kuantan on dat day jugak. Aku yang bajet memahami bila hal2 outstation ni cuba bersabar [padahal dlm hati memang rasa nak nges].(T___T)

 pic dari sini


Sebelum ni masa awal bulan x silap, aku ada ikut hubby ke Kuantan untuk 3 hari 2 malam. Aku just stay kat bilik hotel while my hubby wat kije. Tapi untuk kali ni aku kena stay kat umah mentua.uhhh! Aku bukan x suka duk sini,THE FACT is aku x suka duk sowang2 tanpa hubby kat tepi..uwawawa (T__T)

Hubby gi ke kuantan hari Rabu petang dan Khamis semalam dia balik kul 12 midnight. Then bila da balik,henpon dia keep ringing n messaging. Arghhhhh!.memula aku ok lagik,tapi bila da masuk call ke 2 yang macam x mo benti.Then,aku gtw hubby camni "Can i have my hubby rite now?". Hubby aku serba salah,pas reply mesej n 2,3 call dia off fon n say "Lantaklah apa nak jadi"... Errrr,adakah aku bersalah?

Sebenarnya,aku lagi kesian tengok muka exhausted hubby,dengan pening lagi.Itu pon aku x nak cakap sal ape2 ngan hubby,xmo dia tensen. Then,pagi Jumaat ni dapat cll lagi. Seem like dia kena gi Kuantan lagi! Aduhhhh...air mata da bergenang da.Then he hugs me n say."nanti kita pergi jalan2 ye pas abg balik dari Kuantan esok"..he try to calm me down. N aku jenis yang susah hati bila hubby da start kesat air mata aku. Aku rasa macam aku x menyokong dia pulak.

Ekceli bukan aku nak hubby 24jam,tapi i need time to spend with him.To talk anything whether it's important or not. Who cares? Ekceli bila aku start benti kije,aku nampak dia makin sibuk sampai aku start nak cari kije balik. Sometimes i feel lonely...[macam nak nyanyi lagu mr lonely la pulak] :P..hehehe.

So before hubby gi solat Jumaat tadi hubby da bagi special request untuk aku tolong kemaskan baju dia nak gi Kuantan. 3x dalam bulan yang sama hubby ke Kuantan.urghhh! Mana aku x berangin je macam Mentos [erk...xde kaitan]..Masa aku taip belog ni aku da settlekan beg baju b dan aku rasa sedih pulak,even dia gtaw nak pegi 1 hari je n balik hari. Tapi kalau projek tu ada masalah lagik? dia akan stay sampai benda tu elok balik. huhuhu

Ok la,da xde mud pulak nak cite banyak2. Mud tengah sedih lagi..tapi aku tak mo sedih2..aiseh..macammana ntah..k la dear..c u again..insyAllah

20 April 2011

Penantian Itu Amat Sakit Sebenarnya..

Posted by rAtu saLju™ at Wednesday, April 20, 2011 4 comments Links to this post
Salam...

Di luar sedang hujan,kilat sabung menyabung dan guruh. Aku sebenarnya mudah terkejut dari tido if ada bunyi guruh. Tengah malam boleh tiba2 terjaga walaupun sebelum tu aku amat nyenyak tido. Tadi hubby off to Kuantan. Aku? A bit sedih kena tinggal.

Ok,enough 'bout hubby n hujan. [t aku sambung balik cerita]hehehe. Dalam 2 bulan ni aku discover 1 page di FB,mula2 aku ingat kan aku pregnan sbb period lewat 2 hari. Still x letakkan hope dan x berani langsung nak wat test. Masa aku buat web walking[ada ke istilah ni?]hehe then terjumpa page Hospital Bersalin. Ekceli aku jumpa FB dia dulu baru web.

Nama je kat FB Hospital Bersalin,tapi diskusi dalam tu semua melibatkan b4 dapat bby,semasa,dan selepas. Lepas bace pengalaman kebanyakan ibu2 yang belum dikurniakan rezeki oleh Allah,aku jadi betul2 tersentuh dan terharu. Means,aku bukan seorang didunia ini yang hadapi kenyataan ni.(T_T) sob3

Saban bulan aku sediakan diri aku dengan 2 kemungkinan,pregnant or not. Masa awal2 kawen memang aku amat stress,lagi2 bila dapat tahu orang yang kawen lewat dari aku da pregnan dan ada yang bakal bersalin pon ye. Hadapi kenyataan ni memang memeritkan ok. Aku amat bersimpati juga kepada wifey kat luar sana yang da berkawen almost 3-10 tahun namun belum lagi dikurniakan anak.

Macam ada sorang kakak yang aku jumpa kat hospital masa appoitment ngan doc isnin lepas. Dia da 5 tahun kawen,namun belum dikurniakan anak. Ada 1 ayat yang dia bagi tau,'orang x tanya berapa harta kita,tapi tanya berapa orang anak kita ada tiap kali bersua dengan kita'. yup rite,sesetengah orang boleh siap mengata lagi.

Hubby aku penah cakap,anak ni rezeki dari Allah. Mana boleh kita paksa2 Allah bagi rezeki kat kita. Sekarang ni lepas beberapa kali aku dengar di IKIM.fm slot Dr Muhaya,Alhamdulillah aku da semakin boleh hadapi kenyataan ni dengan tenang. Aku pon suggest korang dengar setiap Rabu pukul 10pg. Sekarang ni sambil2 buat rawatan di hospital aku tawakkal je tentang rezeki yang 1 ni.

Sekarang ni aku kurangkan stress level. Makan benda berkhasiat,dan wat senaman ringan2.hehe. Sambil2 tu aku cari input yang berguna melalui tenet such s conceiveonline, majalah pa&ma. Klu sape2 yang ada masalah yang sama apa yang aku nak pesan,
  • hadapi kenyataan ini dengan hati yang tenang
  • sentiasa tawakkal
  • jangan lewat wat rawatan[moden,tradisional dan Islam]
  • doa dan solat tahajjud[pesanan utk diri sendiri]
Okla,sampai sini dulu. Aku doakan anda semua berada dalam rahmat dan kasih sayang Nya. 
Salam 

19 April 2011

Suami Yang Memahami Impian Semua Isteri...

Posted by rAtu saLju™ at Tuesday, April 19, 2011 2 comments Links to this post
Salam...

Alhamdulillah..Alhamdulillah dan Alhamdulillah..itu saja aku nak cakap..heheh..setelah apa yang aku lalui setahun lebih ini bersama suami tersayang. Aku jadi lebih menghargai apa itu hubungan suami isteri. 

Sebenarnya bukan senang nak dapat pasangan yang sejiwa. Yang selalu hadir dikala kita perlukannya,yang selalu menyokong dalam diam dikala 1 dunia menyalahkan kita. Alhamdulillah,aku punyai anugerah Allah itu.


Semalam aku n hubby penuhi temujanji bersama doc untuk rawatan ttc. Prosedur pertama yang perlu kami harungi adalah interview dari jururawat yang bertugas. Kemudian dia suruh amik darah. Aku amik darah n scan,manakala hubby plak amik darah n air kencing.

Aku just amik darah tapi x mo di scan sbb doc llki yang buat. Amat segan ok..Selepas semuanya selesai almost pukul 4.30ptg..kami pon terus ke masjid terdekat untuk solat. Aku yg gatai sangat nak dating terus ajak hubby gi PKNS s.alam..heheh

Pas makan n round2,kami duduk kat tepi tasik S.Alam tu n borak2..terasa amat sangat sedang bercinta..wuahahah...ok la..itu saja mau tulis.Aku nak enjoy reading blogs..heheh..
daaaa~salam

13 April 2011

Pabila Duit Terpaksa Difikirkan...

Posted by rAtu saLju™ at Wednesday, April 13, 2011 1 comments Links to this post
Salam...

Erm,da almost 6 hari aku kat Penang. Nak kata bawak hati tu x la,saja2 nak lari dari hectic Klang tu..acehhh..
Sekarang ni,bila duduk2 sorang2 kat sini [hubby kat Klang coz kije] aku fikir banyak benda. Tentang rumah sewa,tentang perbelanjaan,dan jenjalan. Semua tu menggunakan duit dan aku kena fikirkan sesuatu untuk tambah pendapatan famili.

Siyes,dunia yang menyesakkan macam ni yang semuanya perlukan duit,aku rasa macam x cukup je bila hanya hubby yang kije sorang2. Aku pon x tahu nak buat apa coz b4 ni aku mengajar. Bila da stop rasa macam x biasa coz slalu ada duit dalam tangan. Ni semua kena berkira..huhu

Ok la,aku x taw nak tulis apa lagi. Kena fikir apa aku nak buat lepas ni. huhu

07 April 2011

Apakah Ubat Bagi Hati Yang Terluka?

Posted by rAtu saLju™ at Thursday, April 07, 2011 4 comments Links to this post
Salam...
 Aku tengah sedih,namun bila kenangkan da banyak air mata yang gugur,da xde air mata lagi untuk aku tangiskan.

Lately sgt mengantuk even da tido hampir 2 jam di siang hari. Kurang fokus pada apa yang dibuat. Malas nak masak..wuahahah..

Sometimes bila nak dekat2 malam,tetiba je sakit macam susah nak nafas. Aduhai... sekarang ni pon nak taip belog pon terasa amat susah dan malas. Terasa sakit di bahagian siku yg bahagian dlm. Lenguh semacam!

Aku try handle masalah peribadi. Banyak benda yang datang kala2 aku x sedia,namun,ujian bukan kita yang jemput rite? Esok,aku nak kembali ke kg halaman kat Penang. Ada benda yang aku perlu settle kan. Lepak seminggu lebih,bagi semangat aku yg down ni naik balik.

Aku x de mood nak taip panjang2,lately ni pon aku wat blogwalking je. Nothin' spesel. Nanti2 la aku update,ok!
Jumpa lagi,salam~





01 April 2011

Control-Alt-Conceive [part 1]

Posted by rAtu saLju™ at Friday, April 01, 2011 4 comments Links to this post
Salam...

Alhamdulillah,aku telah mulakan perjalanan try to conceive[ttc]. 2 hari lepas,aku alami sakit pinggang bahagian tepi,en hubby yg risau sebab aku ngadu sakit 2,3 hari dia last2 bawak jumpa doc. Memula kami pergi klinik swasta sebab aku risau if pegi klinik kerajaan,aku dapat doc lelaki. Yela,bahagian tu kan selesa lagi if kita bercerita dengan doc perempuan rite?

Then bila da jumpa,doc pon scan,tnya sal pms,amik urine dan bagi nasihat sket2. Aku x puas hati sket bila aku pergi jumpa doc ni sbb dia macam nak aku kuar dari bilik dia cepat2. Aiseh~ bila dia scan,dia gtw yang ovari n peranakan aku dalam kedudukan yang elok.Alhamdulillah.. Masa doc gtw tu,hati lega sangat2 dan asik ucap Alhamdulillah je. Doc pon wat urine test untuk nak pastikan aku pregnant. Tapi dia gtw,xde sign pregnant. Sedikit kecewa bila dia gtw. tapi aku harus akui yg ujian tu pon di buat terlalu awal.

Semalam,en hubby balik keje awal dan terus ajak pegi klinik kesihatan k'jaan. Then bila da amik no sume,jumpa doc,doc kasi surat refer kat hospital untuk esok. 

Tadi pagi aku n en hubby gi la bahagian gynecology untuk amik temujanji. Alhamdulillah,semuanya berjalan dengan sempurna. Nurse bagi temujanji pada 18hb April ni. So,aku x mo eksaited sgt dan aku pon doakan semoga masa aku pergi temujanji tu nanti,ada sesuatu berharga dlm kantung rahim ni,so x payah nak future temujanjiuntuk conceive,aminn. Insyallah...

Aku juga sgt happy en hubby ada kala aku perlukannya..luv him <3

Sampai sini dulu,doa dari kalian buat saya semakin kuat dan bersemangat,jazakallah! salam Jumaat yang mulia kepada semua.! :) 

29 March 2011

Kejap Pakai,Kejap Bukak..Apa Pegangan Saudari Sebenarnya?

Posted by rAtu saLju™ at Tuesday, March 29, 2011 4 comments Links to this post
Salam...

Lately ni aku suka tengok fenomena di M'sia. Kenapa? ramai da sedar akan tanggungjawab seorang perempuan untuk menutup aurat. Alhamdulillah. Cuma aku x setuju bila mana dia pakai tudung hanya kerana tujuan tertentu.

Ekceli,memakai tudung hukumnya adalah wajib. Sedia @ x,bila hukum da wajib maka kena pakai even x sedia. Kita bukan nya tahu ajal kita bila,namun bila Allah amik kita dalam keadaan kita yang x menutup aurat,bagaimana ya?

Aku nak bercakap dari sudut perspektif yang lebih luas. Baru2 ni aku menonton rancangan Oprah. Dia temu bual dengan orang Islam,ada pendapat mengatakan perempuan yang memakai tudung ni adakah x moden,tapi apa yang di jawab oleh Ingy(wanita mesir yg memakai tudung), wanita bertudung ini sama moden dengan yang x pakai malah mereka lebih baik pabila melihatkan kecantikan kepada yang berhak(suami).

Kes soal jawab bertudung ni aku lebih respek pandangan orang luar negara. Diorang sincere dan lebih bagus mempertahankan keindahan & tanggungjawab tudung berbanding negara kita yang lebih banyak 'menjaga hati' banyak pihak.


So,kat sini aku nak kita sama2 doakan agar semua perempuan di M'sia dan seluruh alam akan melaksanakan hukum Allah ini. Jangan lah nanti bila negara kita da jadi macam jepun dan Myammar baru kita nak berubah. Takut2 masa itu sudah terlambat...

  Renung2kan dan selamat beramal!

 

26 March 2011

Unexpected Holiday and it's Free Anyway!

Posted by rAtu saLju™ at Saturday, March 26, 2011 2 comments Links to this post
Salam...

Lama juga aku x menaip kat belog ni. Alhamdulillah,aku baru balik dari Kuantan untuk trip holiday yang x dijangka.

Kebetulan my hubby dapat fon call dari pejabat n klien dari kuantan untuk ke sana,then kami terus ke sana malam tu juga. Sampai lebih kurang pukul 2.30pg..wuahahha..

Stay kat Mercu Beach Resort,xde la mahal sgt tapi ok la untuk stay. Kami stay sampai 3 hari n 3 malam kat sana,petang jumaat tu pas hubby habis kije terus kami ke Cherating untuk tengok pantai..Uishhh,jakun pulak aku bila ke pantai,1st time pergi dgn suami tersayang..heheh

Lepas je pegi Cherating dan beli buah tangan,kami terus shot balik ke Klang.Penat gila,sampai tertido2. Kesian hubby kena drive sorang2,aku teman sembang samapi mana ntah,last2 tertido terus.hehehe

Eh,ok la..sampai sini dulu la..oh ya,buah tangan yang bawa balik pon kopok lekor, keropok kering dan keropok yang bersira. Standet buah tangan if g Cherating-Kuantan...he~~~  

21 March 2011

Kalau Kita Cinta Dia,Maka Lepaskanlah...

Posted by rAtu saLju™ at Monday, March 21, 2011 5 comments Links to this post
Salam...

Masa yang berlalu,tetap sahaja berlalu tanpa halangan. Aku? da hampir 3 minggu aku lepak rumah tanpa berkerja mcm biasa. Memang totally boring. Tapi apa yang aku rasa,aku makin dekat dan sayang hubby aku...wuahaha..ayat gedik


Kenapa ea..b4 kawen kita rapat semacam dgn pasgan,namun bila dah kahwin,semuanya berubah?..hmm...tapi pada aku,bila asas perkahwinan itu untuk agama,bosan x kan muncul.rite?

Sal try to conceive(ttc) aku cuba x sangat stress dan pikir sangat. Yela, if kita start stress mmg susah nak lekat. Aku just cuba try naikkan berat badan je. Nak pegi holiday ngan hubby dan happy mcm awal2 kawen dulu.

Anniversary kami last month pon x gi mana2..so skng ni the right time untuk pergi! aja..aja..aku happy sekarang,walaupun masak sikit,tapi hubby suka makan banyak2..heheh
dia pon x sabar nak pindah umah sendiri,kami akan lebih berdikari dan boleh jaga aurat juga..hehe
Ok la,smpai sini dulu ok.Korang doakan la aku pregnen ea,aminn. ;)

Lilypie Maternity tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers
 

CINTA SANG RATU Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez