Daisypath Anniversary tickers

10 January 2011

checklist things for new born baby n ummi

Posted by rAtu saLju™ at Monday, January 10, 2011
Salam...

Eh2...mesti ada yang tersenyum awal tengok en3 terbaru tu kan?...erm,aku lum lagik dapat berita happy tu. Entri ini sebagai panduan dan rujukan buat bakal2 ibu kat luar sana yang masih x tau nak beli apa lagi.

Orang tua ada cakap yang bila pregnen ni jgn hebah kan awal2,dan x perlu beli barang baby awal2. Time aku nanti aku x tau,silap2 tiap2 minggu aku nak cari baju baby ahaks! Ntah..suka sangat tgok baju kecik2. Tapi bila aku usha harga baju kecik2 budak2 tu,mak aih..boleh pengsan! 1 baju kecik sampai berpuluh2 hengget heheh...

Ekceli,semuanya terpulang pada bakal ibu tu sendiri rite?...hati hepi kan,sape yang x nak gtw 1 dunia kan,kan...Tapi klu usha betul2 RM6000 pun x cukup klu nak beli semua barang dalam list ni. Pepandai la anda memilih mana yang terbaik. Ikut kemampuan jangan kemahuan! karang x cukup duet x pasai2 kena jadi pembantu kedai plak..hahha~ 

THE CHECKLIST a.k.a SENARAI BARANG-BARANG 
(baby)
  1. 5 pasang baju lengan panjang
  2. 5 pasang baju lengan pendek
  3. barut (kena banyak,boleh jahit sendiri,jimat)
  4. pampers
  5. kain lampin- untuk bedung
  6. 5 pasang sarung tgn n kaki
  7. tuala kecil
  8. topi kepala
  9. minyak telon baby @ minyak yuyi cap limau
  10. tilam,bantal kepala,bantal peluk
  11. selimut
  12. kelambu
  13. gunting kecil
  14. pemotong kuku
  15. bakul pakaian baby
  16. botol susu n extra puting
  17. berus botol
  18. puting
  19. set mandian baby
  20. baby lotion
  21. baby oil
  22. baby powder
  23. kapas
  24. krim lampin
  25. baby wipes
  26. tuala mandian
  27. sikat @berus rambut baby
  28. cotton bud
  29. tab mandian baby
  30. bakul kecil untuk barangan mandian
  31. baby car seat
  32. stroller
  33. baby cot
(brg asas for the ummi)
  1. set selepas bersalin
  2. bengkung
  3. stokin
  4. baju sejuk
  5. tungku
  6. selipar
  7. kain batik
  8. maternity pad @ pad biasa
  9. nursing bra
  10. breast pad
  11. minyak angin@urut
  12. set breastpump

4 comments:

aleen aiden on January 10, 2011 4:07 PM said...

tapi barang baby slalunya lagi mahal dr barang org dewasa..hu3

rAtu saLju™ on January 12, 2011 9:31 AM said...

aleen-- yup...harga memang mahal gila!..heheh

airina on January 13, 2011 9:00 AM said...

Salam cikgu....
Is that true? Dah pregnant ya? Tahniah :D

rAtu saLju™ on January 14, 2011 9:49 AM said...

airina- eh2...belum lagi la cyg..still waiting 4 gud news

Lilypie Maternity tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers
 

CINTA SANG RATU Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez