Daisypath Anniversary tickers

27 January 2011

Berita Gembira Yang Pertama!

Posted by rAtu saLju™ at Thursday, January 27, 2011 5 comments Links to this post
Salam...

Heheh...dari semalam asik nak senyum sampai ke telinga je. Sebabnye?..errrr...sebabnya rahsia..hahaha..main tarik tali pulak...haha..
Malam tadi jalan2 gi Tesco, then ada alat penimbang kat pintu masuk Tesco,so dengan pantasnya aku masukkan 20sen dan terus naek alat timbang tu. Sekali,dia menunjukkan bacaan yang meningkat bukan 1 @ 2 kilo. Namun 6.9kilo..haha..best3..so skng ni berat kumulatif [eceh,mcm ayat metematik plak] adalah berjumlah 46.9kg..*tepuk2*

 [gambar sini]

Patut la terasa badan semakin bertenaga dan ada besar2 sikit di bahagian tertentu..ecey!..best2..so skng ni berbaloi2 la kurangkan stress dan makan banyak2...hahaha..so korang.sape2 yang nak tambah berat badan bolehla melakukan demikian.ho yeah!

Balik dari Tesco plak mlm tadi boleh lagik bantai McD coz abg num 2 blanja.Owh..sngt best..ada sape2 lagi mau belanja saya? =P
 

26 January 2011

Kerja 'Berfaedah' Untuk Dicuba

Posted by rAtu saLju™ at Wednesday, January 26, 2011 4 comments Links to this post
Salam...

Erm...currently aku asik wat kije berfaedah je kan...hahah..aku jalan2 blog org len senyap2 then blah.blog yang slalu aku usha adalah bakal mummy dan fresh mummy.<--erk,hahaha..pastu aku servey sal abortion dan petua2 untuk hamil..doakan kali ni berjaya la hendaknya..aminn



Aku da amik asid folik da dekat 2 bulan da,dulu2 ade gak mkn tapi asik ngelat je.Tapi kali ni mcm istiqamah plak..hahaha..benda yang aku x jaga sgt dulu da makin aku jaga such s minum air bergelen2 [smpai toilet da jadi bilik harus pergi num 2] hahaha..then aku jaga makan,pantang lapau sikit je terus nak makan,nak kasi naek 2-3 kilo coz aku tersangat underweight...alahai..

Yang paling aku tengah usahakan adalah untuk buang stress dalam kadar 70% sejam...lol!..stress kije sampai terbawak2 smpai umah kdg2..kdg2 je la..so,skng atas nasihat semua aku nak jaga diri aku sendiri..sumtimes tensi sal len,not only work.bila org slalu tanya sal anak x banyak sket pon aku sure terasa walau muka da try control ayu..hahaha...but now,pedulik kan semua..aku nak hepi,xmau pk sangat da n aku nak enjoy the life to fullest!

So skng sgt2 x sabar nak jumpa hubby ari jumaat ni...kami ni jarak jauh smentara..[eh2 semntara k?..da hampir setaun kawin ok]..i miss him badly.T_T..bukan x biasa berjauhan tapi bila da makin lama kawen makin terasa plak..huhuh...kalo x caya korg gi tnya sape2 yang slalu jauh ngn hubby dia..uhuk (T_T)

14 January 2011

Petua Untuk Mengandung

Posted by rAtu saLju™ at Friday, January 14, 2011 4 comments Links to this post
Salam...


Ramai yang komen betapa susah nak dapatkan anak. Yup! saya setuju. So kat bawah ni saya tuliskan beberapa tips dan petua untuk anda,saya bukan lah pakar,namun hasil pembacaan berterusan,beberapa rumusan saya buat.
1. Baca Al-fatihah
- baca surah ini dan niatkan dapat anak.petua ini disarankan oleh sahabat saya yang bakal melahirkan kembar!

2.Jangan stress!
- stress boleh mengurangkan kemampuan dan motivasi kita nak dapat anak. menurut doktor,selalunya org yang mudah mengandung tak sedar yang mereka itu sedang mengandung!jadi take life easy...insyallah [nasihat untuk diri sendiri nih!]
3. Selalu makan taugeh
- kajian secara saintifik tidak ada lagi.Tapi ini petua org2 lama.Kawan saya juga suggest makan taugeh banyak2 untuk kesuburan sambil tawakal.

4. Avoid JUNK FOOD!
- pantang la dulu dari makan segera dan tidak ada zat spt: cikedis, makanan segera [KFC,McD], jeruk2 dan makanan bercuka!

5. Zikir Asmaul Husna
- amalkan la selalu dari mendengar lagu yang entah apa2.

6. Pergilah bercuti!
- ini di suggestkan oleh doktor yang saya temui. bila hati gembira dan tidak fikirkan masalah,hanya anda berdua.Mana tahu balik2 anda dah mengandung!..Alhamdulillah~

7. Maafkan orang yang bermusuh dgn anda
- apa kaitannya?...hati yang berdendam adalah hati yang stress.Jadi maafkan lah orang lain dan minta maaf la jika anda ada melakukan kesalahan.Takut2 ada doa dia yang Allah angkat!

8. Solat tahajjud : doa,doa dan terus berdoa
- jangan lupa,2/3 malam adalah waktu sesuai untuk kita mengadu pada Allah,betapa kerdilnya kita yang tak mampu melakukan apa2,betapa kita mahukan permata hati yang menjadi pengikat kasih sayang antara kita dan suami.klik SINI post tentang tahajjud.Saya akan post tentang doa org mu'min kemudian.insyallah~



Akhirnya,jgn putus asa..saya pun hampir setahun.Belum lagi mendapat khabar baik itu...Semoga saya dan anda sukses! salam~

10 January 2011

checklist things for new born baby n ummi

Posted by rAtu saLju™ at Monday, January 10, 2011 4 comments Links to this post
Salam...

Eh2...mesti ada yang tersenyum awal tengok en3 terbaru tu kan?...erm,aku lum lagik dapat berita happy tu. Entri ini sebagai panduan dan rujukan buat bakal2 ibu kat luar sana yang masih x tau nak beli apa lagi.

Orang tua ada cakap yang bila pregnen ni jgn hebah kan awal2,dan x perlu beli barang baby awal2. Time aku nanti aku x tau,silap2 tiap2 minggu aku nak cari baju baby ahaks! Ntah..suka sangat tgok baju kecik2. Tapi bila aku usha harga baju kecik2 budak2 tu,mak aih..boleh pengsan! 1 baju kecik sampai berpuluh2 hengget heheh...

Ekceli,semuanya terpulang pada bakal ibu tu sendiri rite?...hati hepi kan,sape yang x nak gtw 1 dunia kan,kan...Tapi klu usha betul2 RM6000 pun x cukup klu nak beli semua barang dalam list ni. Pepandai la anda memilih mana yang terbaik. Ikut kemampuan jangan kemahuan! karang x cukup duet x pasai2 kena jadi pembantu kedai plak..hahha~ 

THE CHECKLIST a.k.a SENARAI BARANG-BARANG 
(baby)
  1. 5 pasang baju lengan panjang
  2. 5 pasang baju lengan pendek
  3. barut (kena banyak,boleh jahit sendiri,jimat)
  4. pampers
  5. kain lampin- untuk bedung
  6. 5 pasang sarung tgn n kaki
  7. tuala kecil
  8. topi kepala
  9. minyak telon baby @ minyak yuyi cap limau
  10. tilam,bantal kepala,bantal peluk
  11. selimut
  12. kelambu
  13. gunting kecil
  14. pemotong kuku
  15. bakul pakaian baby
  16. botol susu n extra puting
  17. berus botol
  18. puting
  19. set mandian baby
  20. baby lotion
  21. baby oil
  22. baby powder
  23. kapas
  24. krim lampin
  25. baby wipes
  26. tuala mandian
  27. sikat @berus rambut baby
  28. cotton bud
  29. tab mandian baby
  30. bakul kecil untuk barangan mandian
  31. baby car seat
  32. stroller
  33. baby cot
(brg asas for the ummi)
  1. set selepas bersalin
  2. bengkung
  3. stokin
  4. baju sejuk
  5. tungku
  6. selipar
  7. kain batik
  8. maternity pad @ pad biasa
  9. nursing bra
  10. breast pad
  11. minyak angin@urut
  12. set breastpump

09 January 2011

1st Anniversary To Be - part 1

Posted by rAtu saLju™ at Sunday, January 09, 2011 0 comments Links to this post
Salam...
Niat ati nak b'blogging tu memang sangat tinggi..ahakz! Tapi pabila hp kesayangan aku rosak,maka niat telah menjadi hanya niat..hahah~kerana gambar x dapat di snap2 seperti biasa.Aku x salah ok,sape suh hp tu rosak tetiba kan,kan..(masih x nak ngaku cesss)..
Semalam aku dengan selambe gi Gurun,Kedah..alih2 aku jumpa 1 resort yang mencuri hati dan jiwa raga aku(ayat over!)..hehe..aku gi Gurun ni coz nak lawat adik aku yang ngaja kat sana,mata melilau sekali jumpa tempat best...
Balik je umah aku terus la tanya En.Google..pe lagik kan?..aku taip The Regency Jerai Hill Resort..memula mcm x interesting bila usha web dia,namun bila ku Google blog org yang penah gi sana...memang superb la beb!..aku memang da berangan nak gi sana la time anniversary aku next month..(plan kena awal weih!)
Harap2 perancangan kali ni menjadi la,insyAllah..ekceli aku ada tempat lain selain dari Jerai Hill Resort ni iaitu Melaka. x decide lagi tapi 2 tempat tu aku berkenan sangat2! Alahai,nampaknya niat menyimpan tinggal niat je la ni...hahha~:P 

Ok,jom la layan pic Jerai Hill Resort ni wat kenang2an n sape2 yang nak gi..jom la! mmg cantik dan wifi pon ada ok...ingt gunung jerai tu kuno? heh...
Ok,sampai sini dlu ea..salam~ 

06 January 2011

Tahun Baru: Realiti atau Azam lama?

Posted by rAtu saLju™ at Thursday, January 06, 2011 2 comments Links to this post
Salam

Masih belum terlambat lagi untuk aku ucapkan Salam Tahun baru =)... dah berhabuk pon blog ni tanpa aku usik dan post ape2..Nak kata sibuk sgt x de la, namun hakikatnye penyakit malas telah melanda urat nadi ku membuatkan berblogging telah ku letak ditepi...phewww

Xde ape sgt nak cerita,harap dapat chat ngn kawan2 blogger lama2..hidup dengan hubby tersayang semakin hari semakin sayang..tapi,duk jauh lagi wat sementara.Ikut hati aku,aku xde plan nak pindah selangor sbnarnya..namun,suami lagi utama..

Masih belum ada rezeki lagi nak timang anak..huhu~ aku tetap positif dan mengharapkan ada keajaiban pada ulangtahun kami yang pertama pada 26 Februari nanti..Insyallah..doakan la semua ea..
Dulu memang la aku a bit tension dengan pertanyaan orang dan nak check setiap bulan..namun bila aku sendiri renung kembali mungkin Allah lebih mengetahui mengapa anugerah ilahi itu lambat datang padaku..tak aku nafikan bila tgok blog baby je n blogger yang hepi cte sal baby ada je air mata jatuh..(am i too stress?)..

Korang doakan yang terbaik la ea..dan terima kasih juga kepada semua yang selalu doakan untuk aku..=) till then,semoga Allah merahmati anda semua!


Lilypie Maternity tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers
 

CINTA SANG RATU Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez