Daisypath Anniversary tickers

28 December 2008

WHITE COFFEE Oldtown Kopitiam Tidak HALAL.

Posted by rAtu saLju™ at Sunday, December 28, 2008
Salam semua!

Apa kbr harini? Skarang ni sy nk cte sal Restoran yg di ragui status HALAL..ini bukan mslh ringan yg perlu kita ambik enteng,namun apa yg msuk dlm perut kita itu akn jadi drh dging kita.Sbb tu ade klngn kita ssh nk hafal surah yg pendek2 n d0a yg ustz2 berikan di sk0lah mahupun di masjid/surau.j0m usha...

WHITE COFFEE Oldtown Kopitiam 'WCOK' telah broperasi bmula sekitar thn 1999. Dimna diawal penubuhn status HALAL sbnarnya tlh diragui lgi.
Beberapa produk yang harus diragui STATUS HALAL & dikenalpasti HARAMnya ialah:

1. Nissin Noodles (Mee Segera Nissin Noodles) yang diimport dari Hong Kong (tertulis dipaket bungkusan).

2. Daging Salai yang digunakan pada hidangan Sandwish & Nissin Noodles juga diragui status halalnya. Ini kerana pada waktu awal penubuhan White Coffee Oldtown Kopitiam 1999 tiada dipasaran Malaysia yang menjual Daging Salai HALAL. Perkara ini anda boleh rujuk kepada para penyelidik, pensyarah & pelajar di Fakulti/ Jabatan Perhotelan @ F&B / Food & Beverages.

3. Minyak yang digunakan didalam penyediaan menu 'Ipoh Ho Fun @ Ipoh Kuew Teaw Sup'. Minyak tersebut dihasilkan sendiri oleh WCOK dan tidak terdapat dipasaran. Hanya diberitahu ianya minyak udang. Tetapi adakah ianya benar & tiada campuran lain?

4. Herbal Jelly adalah produk yang diimport daripada China. Diberitakan, antara isi kandungannya adalah kulit kura-kura. Khasiatnya dikatakan dapat memanaskan anggota dalaman badan (persoalannya - bolehkan UMAT ISLAM makan yang terhasil daripada KURA-KURA).

Apa yang membuatkan UMAT ISLAM diMalaysia TERPEDAYA dengan status HALALnya ialah salinan sijil HALAL yang dikeluarkan oleh JABATAN AGAMA ISLAM PERAK @ 'JAIPK' pada beberapa produknya dijaja dengan mengatakan JAIPK akan memberi STATUS HALAL pada semua produknya yang sehiingga kini (dari awal penubuhnnya-dekat 10tahun dah) masih lagi tidak diperoleh.

Sila layari laman Web WCOK. Hanya sijil halal bagi beberapa produk yang disahkan oleh JAIPK yang dijajanya. Berbagai anugerah telah diperolehi, namun STATUS HALAL BAGI RESTORANNYA masih lagi TIDAK BERJAYA DIPEROLEHI.

Selain daripada penyalahgunaan Sijil Halal yang dikeluarkan oleh JAIPK umat islam juga terpedaya dengan paparan pekerja islam yang diambil bekerja. Dimana dengan mengatakan yakni makanan yang dihidangkan adalah halal, maka pekerja-pekerja islam ini telah terpedaya untuk berkerja seterusnya menjadi penipuan yang tidak diketahui mengenai status halal makanan direstoren tersebut.

Bagi pengunjung2, apabila melihat Sijil HALAL yang dipaparkan(yang dikeluarkan oleh JAIPK bg sesetengah produk sahaja & bukan yang dikeluarkan oleh JAKIM yakni pengesahan makanan yang dihidangkan oleh restoren terbabit adalah HALAL semuanya) serta pekerja-pekerja islam (yang tidak mengetahui akan Status Non-HALAL yang dihidangkan.Siap pakai tudung lagi) maka dengan mudahnya mereka memasuki dan menjamahnya.

Maaf ckp,sy jga ada terdgar yg sijil JAKIM ni mdah sgt di beli.Jdi berhti2 la, Chicken Rice Shop yg eklan kat TV tu pon sy x brani msuk.Rela berlpar,sbb ragu dgn ayam dia tu..0k guys smpai sni dlu.Sma2 kita ambik iktbar utk tahun baru 2 hari lagi ni.

5 comments:

ibnmasir on December 28, 2008 10:27 AM said...

Bagus entri ni..sbnrnye byk bhn mknn lg yg kite leh ragui. leh semak kt web PPIM kot..mmg cop JAKIM ni leh dpt bile2 mse je..sedey..sedey /nangis

Luth Textile on December 28, 2008 10:27 AM said...

seriusli..
luth mmg tak penah makan kt sini dan tak akan makan..

wek.. cina..

_neo_ on December 28, 2008 4:05 PM said...

ratu, kawan2 aku suke gila makan kat sini ..diorang kate tomyam best la pe la..aku tak penah la lak. lagipon mahal...wuwee

specky said...

mcm amik dari email jer pastuh post kat blog...

Ryehanna on January 01, 2009 5:44 PM said...

alhamdulillah aku taknah makan kat situ... huhu... tak teringin pn..

Lilypie Maternity tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers
 

CINTA SANG RATU Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez